15 years ago
drstanek
Milá Ivano, hodnota bazálního metabolismu se zásadně u relativně zdravých lidí neliší. Rozdíl se rovná jedné či dvěma snědeným houskám navíc. Pro hubnutí a udržování tělesné hmotnosti není tato hodnota zase až tolik důležitá. Faktorů, které rozhodují o tom, kolik jídla si můžeme dovolit, abychom nepřibývali na váze je mnohem více. Co je normální jídlo a co ne, můžeme hodnotit z různých pohledů. Je např. odtučněný trvanlivý jogurt normální pokrm, když je zbavený tuku ( tím třeba i CLA, kterou lidé kvůli hodnotám BMI právě doplňují)a přirozené mikroflóry ? Je běžné pečivo normální potravina, když je obilné zrno vymleto natolik, že mouka prakticky obsahuje pouze škrob a je doplněna rostlinným tukem, který pečením ztrácí své výhody, a stává se hůře stravitelným, díky vyššímu podílů hůře stravitelných nasycených mastných kyselin? Pro zdravý život bych obecně doporučil jíst střídmě, věřit přírodě a snažit se zařadit do jídelníčku pokrmy co nejméně technologicky upravené. Potom také potravinářské výrobky sice technologicky upravené, ale výživné ve smyslu dostatečného obsahu výživných látek které potřebujeme. Tyčinka Guareta obsahuje přiměřené množství energie a má velmi výhodný podíl základních látek. Obsahuje také vitamíny a minerální látky. Proto není žádný racionální důvod k tomu, aby jste ji do jídelníčku jako svačinu každý den nazařadila, pokud na ní budete mít chuť. V současné době je velmi obtížné udržovat v jídelníčku přiměřený obsah sacharidů a tuků. Konzumujeme velké množství skrytých tuků. Proto je tak velmi vysoký výskyt diabetu druhého typu. Dalšímu nárůstu obezity a diabetu je možné podle mého názoru zabránit jen velmi osvícenou osvětou a vzděláváním o výživě již od školních lavic a velkým zásahem do potravinářské legislativy. Pokulhává také základní výzkum. Není do budoucna možné, aby prakticky veškerý výzkum byl přizpůsoben komerčním zájmům a neexistoval dostatek nezávislých vědeckých informací.