V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Margarín či máslo?

15 years ago
drstanek
Milá Jano, díky vysoké konzumací tuků obecně, dochází ve všech průmyslově vyspělých zemích ( a nejen tam) k obrovskému nárůstu cukrovky II.typu a dalších onemocnění. Proto bychom měli jejich denní konzumaci zvažovat a pečlivě sledovat. Z tohoto pohledu je naprosto jedno, zda budeme mazat chléb máslem nebo méně chutným margarinem. Po tepelné úpravě se margariny mohou stát naopak hůře stravitelné a mohou být i více aterogenní. Stravovací návyky bohužel musíme měnit podle životního stylu, pokud chceme pro své zdraví něco aktivně udělat. Proto doporučuji nemazat na pečivo nic a pečivu se vyvarovat co nejvíce, pokud mámé sklony k nadváze či obezitě. Máslo obsahuje hodně mastných kyselin s krátkým řetězcem . Proto má tak lahodnou a trochu chladivou chuť. Je jedinečné ! Proto já osobně spíše doporučuji věnovat pozornost konzumovanému množství a pestrosti, než dělat jednostranné zásahy do jídelníčku. K pečení bych tedy použil máslo. Když už něco jím, tak ať je to alespoň dobré a dobře upravené. Nahraďmě kvantitu kvalitou, slevy neslevy, reklama nereklama. Kvalitu však můžeme posuzovat po stránce nejen chuťové, ale i výživové... Co se týká olejů, olivový olej není ideální pro tepelnou úpravu. Olivové oleje se však také liší kvalitativními parametry. Na smažení bych použil stabilnější olej řepkový, který je většinou výtečné kvality, i po stránce výživové, nebo olej palmový, který je velmi tepelně odolný a má slušné výživové parametry. Nejkvalitnější palmové oleje pocházejí z Malajsie. Musí se však také vybírat a spotřebitel to na etiketě poznat nemůže. Pokud trpíme cukrovkou a dalšími onemocněními, které zařazujeme souhrnně pod metabolický syndrom, zásahy do jídelníčku musí být větší a dlouhodobé. Zde má konzumace tuků ještě omezenější místo a je vhodnější nahradit konzumaci tuků nasycených, tuky nenasycenými. Zde bych potom preferoval v nezbytném množství kvalitní margariny, jako je Flora Proaktiv, místo nezbytného množství živočišných tuků. Paušálně však neznamená, že tuky rostlinné jsou zdravější a že mají lepší skladbu mastných kyselin. Například kokosový tuk je velmi aterogenní. Protože je levný, najdeme ho v potravinách čím dál častěji a nikomu to nevadí. Regulace slouží většinou komerčním zájmům, a proto i řada výživových doporučení je tímto poznamenána. To platí i o medicínských postupech. Lidé jsou krmeni, mnohdy zcela zbytečně, fibráty , statiny,antihypetenzívy, perorálními antidiabetiky a zanedbáváme to zcela základní a to jsou správná výživová doporučení a důraz na jejich dodržování. V tomto je zdravotnická legislativa kdekoliv na světě úplně bezradná a plní pouze politické cíle. Každoročně u nás vystuduje několik set nutričních terapeutů, mnohdy velmi nadšených do práce, které nejsme schopni zařadit do systému a jejich činnost hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění.
 
15 years ago
jana304
Vážený pane doktore, poslední dobou se doma přeme o to, je-li lepší používat máslo či margarín (Flora, Flora Pro aktiv a pod.)na pečivo, a to ve velmi malém množství (na vaření používáme oliv. extra virgin olej či kousek másla), a to nejen z hlediska složení (je ten margarín zdravý, je opravdu přírodního původu nebo se jedná o "ropný" produkt?), ale především proto, že máme všichni problém s váhou, tedy - snažíme se ji nezvyšovat. Předem díky za odpověď. Mimochodem, já jsem před čtyřmi lety pod dozorem Vašeho Centra zhubla více než 20 kg a váhu si neustále držím a na Vaše produkty jsem si natolik zvykla, že některé z nich konzumuji pravidelně dodnes...
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru