14 years ago
drstanek
Milý Víťo, metabolismus bílkovin a jejich odbourávání (katabolismus) je poměrně složitý. Při odbourávání aminokyselin, ze kterých jsou bílkoviny tvořeny, vznikají látky (např.acetylCoA), které se podílejí velmi významnou měrou na intermediárním metabolismu. Z těchto látek tedy vznikají i tuky. Bílkoviny vedle sacharidů , tuků, etanolu a polyalkoholů mají energetickou hodnotu ( 1g se rovná 4kcal). Co se a týká tvorby tukových zásob a vzniku nadváhy či obezity, zcela zásadní je za běžných okolností příjem sacharidů a tuků. Pokud bychom užívali dlouhodobě vysoké dávky bílkovin je pravděpodobné, že se propracujeme k zvýšené hladině nejen dusíkatých látek, které zdraví neprospívají (amoniak, močovina), ale můžeme zhoršit funkci ledvin a jater. Z toho pak vyplývá ovlivnění obrovského množství biochemických reakcí, které mohou s dlouhodobého pohledu vyvolat i závažná onemocnění a zkrácení života.