14 years ago
drstanek
Milá Lydie, vedle genetické zátěže může být velmi důležitým faktorem i způsob výživy. Například rostlinná strava obsahuje hodně fytátů, které dokáží pevně vázat vápník a bránit tak jeho vstřebávání. Proto by měla být strava střídmá a vyvážená. Jestliže příliš nekonzumujeme mléčné výrobky, je vhodné vápník doplňovat formou doplňku stravy v množství asi 300-600mg za den. Doporučuji zejména vápníkové výrobky od firmy Biomin, které obsahují vápník z vaječných skořápek. Tato firma dodává surovinu i řadě dalších výrobců.Ten je velmi dobře odborně zdokumentován. Osvědčuje se nám také Rosen Calcium, protože zřejmě příznivě ovlivňuje pH žaludku a zvyšuje krátce kyselost žaludečního obsahu, což má příznivý vliv na ionizaci vápníku, která je podmínkou pro efektivní vstřebávání. Účinnost vstřebávání závisí take na mnoha faktorech a jeho konečné využití v kostech také. Dostatečný příjem vápníku tedy není jediných předpokladem k tomu, aby osteoporóza nevznikla. Velmi negativní vliv na kostní denzitu má období kojení, kdy dochází k velkým ztrátám vápníku z kostí i dentice. Ty zpravidla nelze již úplně doplnit. Proto musíme v období kojení dbát na dostatečnou konzumaci mléčných výrobků a tak alespoň úbytek zpomalit. Zcela zabránit mu nelze. Velmi příznivě na využití vápníku působí fyzické aktivity, které mohou také pomoci vznik osteoporózy oddálit.