14 years ago
drstanek
Milá Andreo, díky za zprávu. Jste skvělá. Protože neznám složení Vašeho jídelníčku napíši jen obecně. Energetický příjem bych doporučoval postupně zvedat až asi na 8000-9000kJ na den. Bílkoviny bychom měli zpravidla konzumovat v množství asi 0,5-0,8g na kilogram a den. Tuky by měly tvořit asi 30% celkového denního energetického příjmu a měly by se preferovat tuky nenasycené. Z toho vyplývá, že zejména v příjmu sacharidů je větší volnost a každý si musí vypozorovat co všechno je jeho tělo schopno vykompenzovat, ať už pomocí pohybových aktivit, či různými regulačními mechanismy, aniž by došlo k zvýšení váhy. Dostupnost sacharidů z potravy záleží na mnoha faktorech ( např. stravovací zvyklosti, kulinářská úprava) a nezáleží tedy jen na teoretické energetické hodnotě uváděné v různých tabulkách. I tzv. složené sacharidy, mezi které patří hlavně škrob, jsou v řadě případů skoro 100% využitelné. Jestliže začínáme nové pokrmy tvořit z nízkotučných mléčných výrobků, libového masa (včetně masa rybího) a zeleniny, dalším krokem by mělo být přidání malých porcí ovoce. U mléčných výrobků můžeme přejít na výrobky polotučné a věnujeme více pozornosti velikosti porce (balení). Dále můžeme přidávat luštěniny a malé porce příloh. Z příloh je dobré začínat bramborami, které mají největší energetickou denzitu a dobře zasytí. Můžeme také postupně doplňovat jídelníček o cereální výrobky bez přidaného cukru. Ideálním výrobkem je chléb Dietline. Běžné pečivo pro nás výživový význam nemá. Je z výživového hlediska velmi chudé, protože hluboce vymílané mouky obsahují prakticky pouze škrob. Bílému pečivu je tedy dobré se zcela vyhnout, nebo jej považovat za pamlsek a dopřát si je zkrátka občas, pokud bojujeme s nadváhou. Někdy je navíc obohaceno z technologického důvodu rostlinným tukem, který díky pečení ztrácí své výhody a je v pečivu z výživového hlediska nežádoucí. Doporučoval bych tedy připravovat každý pokrm co nejpestřeji. Kde je to možné ,tam bych přidal navíc nějaký kousek zeleniny . Malé množství luštěnin,těstovin či oříšků mohou být součastí různých zeleninových salátů a nemusí být tedy klasickou přílohou. To co považujeme za přílohy bych se snažil v malém množství doplňovat v různých obměnách do různých pokrmů. Klasickým přílohám bych se vyhýbal a dal si je zkrátka občas, podle toho co nám naše tělo dovolí aniž by šla ručička váhy vzhůru.