14 years ago
drstanek
Milá Hano, gratuluji k výsledku ! Další kilogramy nebude snadné sundat a zvažte jaká cílová váha je pro Vás optimální. Co se týká stravování do budoucna, podívejte se prosím na stránky Společnosti pro výživu kde jsou formulována obecná výživová doporučení. Jsou velmi rozumně zpracována a ostatní je jen o velikosti porcí, které si může každý z nás dovolit bez přibývání na váze. Při tvorbě pestrého jídelníčku platí to obecné, co se tady velmi často v mých příspěvcích objevuje. Běžné pokrmy začínáme tvořit z nízkotučných mléčných výrobků, libového masa(včetně masa rybího) a zeleniny. Jestliže se nám váhu daří držet, přidáme malé porce ovoce a pohybové aktivity. Dále můžeme přidat malé porce příloh (brambory), později luštěniny , těstoviny, rýži a cereální výrobky bez přidaného cukru. Pravidelné týdenní vážení nám slouží také k tomu, abychom si vypozorovali, co všechno si můžeme dovolit bez nárůstu váhy. Tělesné aktivity nám umožňují, že si může dopřát více sacharidů v celodenním jídelníčku. Je dobré se vyvarovat zbytečného příjmu sacharidů a sledovat údaje na obalech. Ušetřit na příjmu sacharidů se dá snadno ( nesladíme, vybíráme jogurty s nižším obsahem přidaného cukru, nepijeme slazené nápoje, nepřidáváme zbytečně různé slazené lupinky do jogurtů, nejíme nadměrné porce bílého pečiva, preferujeme celozrnné výrobky bez přidaného cukru...). Na druhé straně si potom můžeme dopřát nějaký ten pamlsek, na kterém si opravdu pochutnáme a jehož chuť opravdu zaregistrujeme. Vyhýbáme se zejména uzenářským výrobkům a technologicky upraveným masným výrobkům. Kvalita je většinou nízká a zbytečně naše tělo zatěžují nadměrným příjmem tuku, ale i škrobu, který je v různé formě do některých výrobků přidáván. Sledujte proto, kolik konkrétní výrobek masné složky obsahuje, kolik tvoří voda a kolik další potravinářské suroviny. Zařazujte do jídelníčku také tučnější věci jako jsou oříšky ( pozor cca 50% tvoří tuk) či mléčné výrobky. Dbejte však na skromné porce a dopřávejte si je jen občas. U každého pokrmu kde se to hodí přidejte trochu zeleniny navíc. Preferujte čerstvé potraviny. U technologicky upravených výrobků pečlivě sledujte obsah sacharidů a tuků a výrobky si porovnávejte. Brzy se budete velmi dobře orientovat. Uvědomujte si také jaký podíl tvoří sacharidy, bílkoviny a tuky v celodenním jídelníčku. Naučte se vše odhadovat . Nic nevažte, nic příliš nepočítejte. To je cesta k trvalému úspěchu. Když si nebudete vědět s něčím rady, kdykoliv se ozvěte. Stravování je o pestrosti, o střídmosti, o sebeovládání ale také o občasném hodování. Na světě jsme jen jednou a měli bychom se co nejrychleji naučit si to co nejlépe a co nejdéle užít...