14 years ago
drstanek
Milá Jarko, rezistetní škrob není nic nového a pod tento pojem můžeme zařadit 2 druhy škrobu :
1. Ten, který je uložen v buněčných strukturách rostlinných tkání a je nedostupný pro trávicí enzymy.
2. Ten, který trávicí enzymy nedokáží štěpit a je tedy vlastně vlákninou potravy.
Malé množství rezistentního škrobu obsahují jak obilniny tak třeba brambory či banány.
Pokud by zemědělské plodiny obsahovaly do budoucna více rezistetního škrobu mělo by to v období "nadvýživy" pozitivní význam. Nikde ale není napsáno, že bude na naší planetě dostatek potravy i do budoucna a pokud budeme usilovně a bezhlavě bádat pouze jedním směrem, může se nám to vymstít...
Rezistentní škrob nemůže nijak ovlivnit metabolismus tuků, protože se zkrátka nevstřebává. Může ale ovlivnit mírně jeho vstřebávání jako ostatní vlákniny. Resistetní škrob obsahují vlákninové polévky Dietline a do budoucna určitě přijdeme s výrobky,které jej budou obsahovat a které budou mít velmi malý energetický obsah.
Předpokládám, že resistentní škrob bude nyní stejným hitem jako třeba glykemický index a podstatná fakta související s lidskou výživou se budou zase opomíjet. Tlouštíků bude zase o něco více.