V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

hubnuti v tehotenstvi

13 years ago
drstanek
Milá Zdenko, teoretická energetická hodnota jídelníčku je druhořadá. Mnohem důležitější je podíl základních látek ( bílkovin, sacharidů a tuků v něm). Snažte se držet zatím ten, který jsem vám doporučil. Také je důležité v jaké formě pokrmy jsou a do jaké míry je tělo schopno všechny důležité látky využít. Například bílkoviny z běžné rostlinné stravy využijeme asi tak ze 40-60%, Vaječnou bílkovinu z 90%. Pokud chceme zlepšit využitelnost výživných látek z rostlinné či masové stravy ( masové a zeleninové vývary-viz.přechozí příspěvek a upozornění ohledně polévek), spracujeme ji tepelně a rozmixujeme ji, protože je třeba narušit rostlinné tkáně a buněčné stěny. Některé výživné látky se totiž vyskytují ve vyšší koncentraci uvnitř buněk, jiné naopak v mimobuněčných prostorech nebo se podílejí na stavební funkci buněčných stěn a tkání. V zemích kde je velká "nadvýživa" je lepší preferovat potraviny ne příliš technologicky upravené. V zemích kde je hlad a jídla málo, úprava stravy by měla vypadat jinak a měla by mít většinou kašovitou formu. Psyllium je určitě vhodná vláknina, jestliže pochází z osemení. Pokud je ze semínek, je velmi nevhodné a pro těhotné ženy dvojnásob. Přirozeně totiž obsahuje kyselinu fytovou, která váže minerální látky ( zejména vápník a hořčík) a tak snižuje jejich resorpci.
 
13 years ago
zdena.van
Jste moc hodný, pane doktore. Ještě mám dotaz. Mám doma psyllium, mohu ho zatim než si koupim te vlakninovy pripravek použít? je mi lito ho vyhodit. A jestli jo kolikrat dnne ho mohu použít? Když si spočítám přijem KJ za den co snim, tak mi to nikdy nepřesahne 5000. Minule jste mi psal, že mám snís asi něco přes osm. Tak nevim jestli to nejak špatně nepočítam. Děkuji a přeji hezký den S pozdravem Zdena
 
13 years ago
drstanek
Milá Zdenko, jestli jste doma, snažte si 2 pokrmy za den tepelně upravit aby Vás lépe zasytily. Zcela postrádám polévky, které mohou být výživné a nemusí obsahovat tolik kalorií. .Přidejte vlákninový přípravek. Doporučuji Guaretu SlimLineu. Do jídelníčku můžete zařadit citrusové plody a třeba meloun, pokud budete mít větší hlad. Hlad je však přirozený. Nejen tím, že požadavky organismu budou díky miminku jiné, např potřeba bílkovin bude stoupat až o cca 40%, ale kvůli tomu, že máte nadváhu a že jste jedla více sacharidů a tuků než jste měla. Tyto obtíže se snažte překonat. Pijte slabé bylinné čaje. Určitě nedoporučuji pít v takovém množství čaj pravý. Dávky kofeinu by mohly být velmi vysoké a mohly by ovlivnit vývoj plodu. Těším se na další dotazy.
 
13 years ago
zdena.van
Pane doktore moc děkuji za radu, ale pořád si nedovedu představit jak se mám stravovat. Když nebudu přílohy o to víc budu bílkovin. To nevadí? Např: včera jsem snědla v 6,00-tvaroh neslazeny s probio kulturou 250g, na svačinu v 9,00- okurek 200g a karo s mlékem, na oběd ve 12,00 - maslový řízek 150g a okurkový salát 100g, v 15,00 - 100g šunkový salam a 150g rajčat, v 18,00 zeleninový salat 300g s kuřecím masem 100g a jogurtem, ve 20,00 jsem mela ještě hlad, tak jsem si dala 150g krabích tyčinek. Vypila jsem za den 3 l čaje a vaody s citronem. Příjde mi, že je to hodně bílkovin. Mohl by jste mi nastínit jidelníček na jeden den, abych mela představu jak na to. Moc děkuji a přeji hezký den.
 
13 years ago
drstanek
Milá Zdenko ani tak nejde o KJ jako o výživovou hodnotu. Měla by jste mít přiměřený příjem bílkovin, sacharidů a tuků.Volil bych jídelníček, který by měl po dobu 1 měsíce energetickou hodnotu okolo 8.400kJ. Sacharidy by z toho tvořily 50% , bílkoviny a tuky pak 25%. Preferujte bílkovinu živočišnou. Mějte na paměti že 1g tuku obsahuje 9kcal. B a S pak 4 kcal. Protože nemáte jídelníček nízkoenergetický je lepší ušetřit tuk jinde než na tuku mléčném. Ten je lehce stravitelný a obsahuje některé biologicky aktivní látky, kterých se odtučněním zbytečně zbavíme. Například třeba konjugovanou kyselinu linolovou či vitamíny rozpustné v tucích nebo fosfolipidy. Musíme si také uvědomit že ve výrobcích nízkotučných a polotučných je rozdíl 1g tuku na 100g hmostnosti. Podívejte se třeba kolik tuku a jakého obsahují sušenky, doporučované na snídani... Šetřit se má na správném místě i při tvorbě jídelníčku...
 
13 years ago
zdena.van
Jste moc hodný, moc jste mě potěšil. Zkusím udělat vše co jste mi řekl. Ještě jsem chtěla vědět, kolik KJ bych mela denně příjmout, když jsem těhotná. Objednala jsem si vaše tyčinky, tak když budu mít chuť na sladké, tak si je dám. A ještě jsem se chtěla zeptat, proč polotučné výrobky. Nejsou lepší nízkotučné? Moc děkuji a určitě se ozvu. Jsete super a umíte povzbudit :-)
 
13 years ago
drstanek
Milá Zdeno, určitě lze nějaká kila shodit a snížit množství tělesného tuku. I během těhotenství je třeba váhu hlídat a dbát na její přiměřený nárůst. Mohu vám poradit, jestliže mi v příštím týdnu napíšete detailně váš týdenní jídelníček ,včetně pitného režimu. Pryč musí běžně pečivo, přílohy a všechny potraviny přislazované cukrem. Volte polotučné mléčné výrobky. Běžné pečivo a přílohy jsou výživově chudé a obsahují především škrob, který se snadno tráví a vstřebává. Ostatních látek mají zanedbatelné množství, protože je můžeme získat vhodnější cestou.
 
13 years ago
zdena.van
Dobrý den pane doktore, zoufale prosím o radu. Jsem těhotna 7tt.Než jsem otěhotněla, tak jsem mela ve škole hodně zkoušek a při stresu jsem nabrala ze 75 na 80kg.Měřím 172cm. Budu se v říjnu vdávat a potřebovala bych zhubnout. Bojím se kvuli ditěti něco podnikat. Už dřive jsem zkoušela vaš 15dp a některé produkty mám ještě doma (polívky a tyčinky). Mužete mi porad jak zhubnout za mesíc a půl aspon na tech 75kg, tak abych neublížila miminku? A myslite si, že je to možné?Moc děkuji za radu. Jsem uplně zoufalá.
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru