před rokem
Saurah
Milý pane doktore, moc děkuji za Vaši rychlou odpověď :-). Četla jsem ji několikrát za sebou a přemýšlela o Vašich slovech. Potom jsem sáhodlouze odepsala a… přičinlivý manžel mně pozavíral panely, že zpomaluji PC a neodeslanou tak smazal. Co je v předčasném důchodu, nevytáhne paty z chalupy nebo zahrady. A máme dalšího pejska, který byl týraný a nemůže zůstat doma sám, má na koho svádět, že veškerý kontakt s civilizací je na mně.
Tak zkusím napsat znovu. Připadá mně, že už nevěříte, že bych si svoji váhu dokázala udržet pod hranicí 85 kilo. Ani já už si nevěřím. Výš jsem se zatím nedostala, ale dolů a zpátky nahoru 15 kg už nespočtukrát. Není takový celoživotní kolotoč pro tělo devastující? Guaretu si určitě koupím hned na září, se začátkem školního roku. I když už učím jen půl úvazku, nebudu mít tolik času přemýšlet o jídle. Teď bych se určitě neudržela; na zahradě zrají jahody, rybíz, angrešt…a absolvuji víc návštěv a dobrůtek. Ale jinak se trápím vlastně každý den tím, jak vypadám a těžce se cítím a funím při pohybu a práci na zahradě. A stejně neodolám krajíci čerstvého chleba (celozrnný nebo žitný už pro mne přitažlivý není), ani sladkostem, šlehačce, zmrzlině…
Pane doktore, ráda bych se zeptala, jak si udržujete váhu Vy. Co jíte, jak snídáte…? Mně dělá na zažívání dobře v 9-10 hodin zeleninová miso polévka, ale že bych na ni měla každý den chuť, to ne. Pár dnů vydržím a následuje, co najdu v lednici. Jak se díváte na maso? Jak na brambory, mléčné výrobky, lepek…? Už mám opět zanešenou hlavu různými teoriemi, nedám si pokoj. Naschvál Vám do emailu pošlu fotografie jídel, která jsem si vařila v rámci makrobiotiky a kompletního talíře (psát budu klidně do Poradny, nemám co skrývat: prostě jsem nedisciplinovaná). Lidé slintali, abych napsala kuchařku. Ale mě to vaření vyčerpává; to bych musela mít osobního kuchaře, abych vydržela jíst takto. Chutnalo mně to, ale plánování a organizace není moje silná stránka. Tedy asi ano, ale v jiných oblastech. V kuchyni je to stres a jen co se trochu naučím vařit zdravě, vyhořím a vzdám to. Ještě navíc s podvratnými řečmi mého manžela, který zeleninu tak maximálně vlastní okurky a rajské ze skleníku. A vystačí si s chlebem s něčím, uzeniny, paštiky, slanina… nebo uvařeným jídlem na víckrát. Není mlsný. A je hubený stále. Eva Cykritová, která „Jíme Jinak“ propaguje, je podle něj vyhublá čarodějnice, která lidem motá hlavy čínskou medicínou a jinými nesmysly. A já prý ho chci jídlem z čerstvé zeleniny „otrávit“ a už se ho ani netkne. K tomu přidá neustávající kritiku, jaký dělám v kuchyni binec (vůbec to není zlé, ze strachu z jeho řečí se hlídám). Jsem prostě příliš v centru jeho pozornosti.
No, to jsem se nějak rozepsala. Tak se ještě zeptám na to, co jsem se ostýchala zeptat celé ty roky, co znám Guaretu. Jsou to instantní výrobky a tyčinky a na druhé straně se propaguje čerstvé jídlo, jak je to tedy s Guaretou a zdravím?
Moc Vám děkuji, potěšilo mě, že jste nezapomněl na chronickou dietářku Dag :-).
Jak Vám rostou moruše na zahradě? Mám také jednu :-).