12 years ago
Dr. Staněk
Každá vláknina má trochu jiné fyzikálně chemické vlastnosti a jinak se chová s vodou a někdo by mohl mít vyjímečně s polykáním obtíže. Lidé dokáží totiž někdy vymyslet postupy, které vymyslet virtuálně nelze. Cucání tabletky také zabere určitý čas. Když se soustředíte na to, že tabletku skutečně vycucáte do konce, velmi často tak navíc dokážete překonat nutkavé myšlenky zda do ledničky vlézt či nevlézt, či zahnat slabší chvilku... I u vlákniny je stanovena energetická hodnota. V EU se obecně uvádí 2kcal/g. Osobně s tím ale nesouhlasím a jsem si po mnoha letech praxe jist, že konzumace vlákniny v doporučené dávce 30g za den nepředstavuje pro tělo žádnou významnou energetickou zátěž i kdyby byla mikroflórou úplně roztěpena na jednoduché sacharidy ( to se u některých vláknin neděje vůbec, u některých částečně podle individálního složení střevní mikroflóry). Pokud však někdo pečlivě a úzkostlivě počítá kalorie při nízkoenergetickém režimu, může tak zbytečně kvůli úředníkům ochudit výživové složení celodenního jídelníčku.