12 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, čerstvé zeleninové šťávy budou mít větší energetickou denzitu, budou mít méně vlákniny a sacharidy budou biologicky dostupnější než v zelenině syrové. Budou obsahovat také více antinutričních látek, mezi které patří třeba kyselina fytová či štavelová nebo látek purinových, které nepříznivě ovlivňují hladinu kyseliny močové. I při pití zeleninových šťáv je třeba dodržovat střídmost a střídat jejích složení. Do naší výživy však patří a jsou velmi zdravé, pokud je střídáme a pijeme přiměřeně. Mají více ochranných látek než samotná zelenina. Vitamíny, minerální látky, stopové prvky a některé další biologicky aktivní látky jsou pak pro vstřebávání dostupnější a stravitelnější. Je důležité rozlišovat jednotlivé druhy zeleniny a uvědomit si jejich trochu odlišné výživové složení (listová, plodová, kořenová, košťálová). Některé se hodí při redukčním režimu k tepelné úpravě více(např.zelí), některé méně(např. mrkev). Vše samozřejmě závisí i na velikosti porce. Při redukčním režimu si můžeme dovolit nejvíce zeleniny listové, která obsahuje nejvíce vody a má nejmenší energetickou denzitu. Při tvorbě jídelníčku se sníženým obsahem energie je však třeba si uvědomit, že pokud chceme snížit příjem sacharidů a tuků, určitě není smysluplné začít redukováním porcí zeleniny.V Pokynech pro stabilizaci váhy je uvedena tabulka nejdůležitěších druhů zeleniny s vyživovými hodnotami. Na poslední stránce jsou také uvedena obecná výživová doporučení, aby váha po zhubnutí zase nestoupala nahoru. Bude-li něco nejasného, určitě se ozvěte.