11 years ago
Dr. Staněk
Myslel jsem tím, že jednotlivé pokrmy se mohou zařadit do běžného jídelníčku se sníženým obsahem energie. Jinak je třeba si uvědomit, že v případě odhadu energetické hodnoty pracujete často s velmi nepřesnými hodnotami. Pokrmy či technologicky neupravované potravinářské suroviny se mohou dosti lišit obsahem základních látek. Základní látky mají také různou biologickou dostupnost. Ovlivňuje jí nejen kulinářská úprava, ale také to, jak naše tělo dokáže potravu trávit a jak dlouho strava v našem těle setrvává. Jaký jídelníček si budete moci nakonec dovolit, aby jste nepřibírala, si musíte vypozorovat. Stanovit si předem nějaký konkrétní energetický příjem nemá moc cenu, protože fakticky bude stejně jiný. Právě nutričně definované diety, mezi které patří i Guareta, vám pomohou výživovou hodnotu celodenního jídelníčku "upřesnit". Jinak by jste se postupně měla dopracovat k energetickému příjmu cca 1800-2000kcal ( napovědět přesněji může indirektní kalorimetrie - viz níže). Jaký poměr základních látek si budete moci dovolit bude záležet i na fyzických aktivitách. Všimněte si prosím pokynů pro stabilizaci váhy, které jsou uvedeny na webu. Kdykoliv se ozvěte, pokud budete mít nejasnosti.