11 years ago
Dr. Staněk
Milá Kláro, díky za zprávu a gratuluji! Co se týká aspartamu, osobně jej považuji za nejbezpečnější náhradní sladidlo a neradi bychom se ho vzdávali ( Na internetu je možné najít aktuální stanovisko EFSA - European Food Safety Agency). Bohužel nás k tomu mohou přívézt postoje zákazníků, kteří problém vidí stejnýma očima jako vy a nemohu se jím divit. Vždyt i akademicky studovaní lidé nedokáží často vyhodnotit správně vědecké poznatky a oddělit marketingové studie od skutečného vědeckého výzkumu. Povolení stevie a sukralózy je ideální a bezbolestná cesta k inovacím. Až všechny výrobky přestanou obsahovat aspartam, vytvoří se nový problém a bude se postupovat nanovo o 180 stupňů. Například sukralóza se nevstřebává( bezpečnostní studie u lidí trpících idiopatickými střevními záněty neexistuje)a to je "plus". Na druhé straně ani jiné živé organismy si s ní poradit nedokáží. Sukralóza tedy odchází kanalizací do řek a moří. Významné koncetrace byly již zaznamenány u pobřeží Norska v mořských řasách... Jaké to bude mít dopady zatím nevíme. Poradí s s ní řasy a fytoplankton? Jak snadné tuto informaci obchodně do budoucna využít a naformulovat ke svému prospěchu a opět změnit postoje k náhradním sladidlům! A za několik let třeba budeme číst o potravinách s aspartamem, že obsahují ekologicky bezpečné sladidlo. Kdo ví ( cyklámáty a sacharin to mají již za sebou a na trhu zůstaly). Glutaman sodný je sůl kyseliny glutámové, která je součástí každé bílkoviny a kyselina glutámová je pro nás nezbytná. Každou aminokyselinu v lidském těle je nutné přijímat v přiměřeném množství a to platí tedy i o kyselině glutámové/glutamanu. V asijských zemích se přijímá kyselina glutámová formou glutamanu sodného v mnohem větším množství a zdá se, že problém je spíše v příjmu sodíku, než kyseliny glutámové, a že příjem sodíku ve formě glutamanu sodného není nezanedbatelný. Vysoký příjem sodíku(kuchyňské soli) je zde ještě větším problémem než v Evropě. Řada lidí vlastně ani neví, co jim na glutamanu vadí ( chuťová korigencia na bílkovinném základě kyselinu glutámovou samozřejmě také obsahují), ale jsou přesvědčeni, že je škodlivý. Z mého pohledu je bezpečný a bezpečnější než stovky jiných látek, které běžně konzumujeme. Je to tedy vše spíše jen o míře a zdravém selském rozumu. Stravujme se zkrátka pestře a skromně, přiměřeně věku a zdravotnímu stavu a nemusíme pak řešit éčka, sladidla, fruktózu, sádlo, máslo, margariny, podle toho, co nechají fírmy za peníze napsat do medií.