10 years ago
Dr. Staněk
Milá Jitko, je třeba rozlišovat za jakým účelem vlákninu používáme a jaké vlastnosti konkrétní vláknina má. Konzumujeme-li rozpustnou vlákninu 30 minut před jídlem, očekáváme od ni hlavně, že po konzumaci skromné porce se budeme cítit více nasycenia že budeme přisný jídelníček lépe snášet.. Je to tedy způsob užívání, který je vhodný hlavně při počátku redkučního režimu. Konzumujeme-li rozpustnou vlákninu s jídlem, ovlivníme s ní více rychlost trávení sacharidů a tím i glykemický index určitého pokrmu i celkovou energetickou zátěž vyplývající z konzumace sacharidů a tuků. Tento postup bývá zpravidla vhodnější během stabilizace váhy a při jejím udržování. Je třeba si jinak vypozorovat která vláknina nám vyhovuje a dbát na to, aby byla dávkována v dostatečné dávce. Pokud jste měla problémy s psylliem, nemusí to být jen samotným psylliem, ale spíše celkovým složením stravy. Zároveň musíte dbát na přiměřený příjem zeleniny ( hlavně košťálové) a některých celozrnných výrobků, budu-li předpokládat, že preferujete stravování, které se obecně považuje za zdravější. Podrobnější informace o vlákninách máme uvedeny na blogu. Bude-li něco nejasného, určitě se ozvěte.