10 years ago
Dr. Staněk
Milá Jane, co se týká chlorely a zeleného ječmene, informace na prodejních webech jsou většinou velmi klamavé. Obě suroviny mají určitou výživovou hodnotu a určitě je možné je konzumovat. Zpravidla bez obav, jsou-li z důvěryhodného zdroje. Doporučuji si ale doporučenou denní dávku tablet či prášku porovnat s doporučeným denním příjmem bílkovin, konkrétní minerální látky, či vitamínu. Nelze porovnávat pouze 100g se 100g nějaké potraviny jak se na webech a v letácích děje a využívá se to pro klamavá srovnání. Biologická hodnota a využitelnost obsažených bílkovin je pravděpodobně výrazně nižší než u bílkovin mléčných či bílkoviny vaječné - ovoalbuminu. Co se týká křemeliny, může pomoci při nadýmání, některých zažívacích problémech či průjmu. Křemelina má vazebné schopnosti ( viz. jako třeba léčivý přípravek Smecta) a může vázat i některé látky, které mohou nepřiznivě působit na lidské zdraví. To ale dokáží balastní látky v potravě, jako je vláknina či lignin, také a je to přirozený způsob, na který je lidský organimus po staletí a tisíciletí adaptován. Jen se držet obecných výživových doporučení, kde je doporučováno konzumovat 30g vlákniny za den.... Na dlouhodobý a vyšší příjem křemeliny lidský organismus připraven není a je možné, že to může mít i vážnější zdravotní dopady. Zvýšená a dlouhodobá konzumace může významněji snižovat využití některých nezbytných výživných látek. Určitě sníží využitelnost i celé řady léčiv. Může snížit účinnost antikoncepce. Krátkodobé používání křemeliny jako je Enterosgel v běžně doporučených dávkách ale považují za bezpečné ( nejedná-li se o některá vážná gastrointestinální onemocnění) a někdy i za smysluplné. Určitě je dobře využitelná i ve veterinární medicíně.