9 years ago
Dr. Staněk
Tak to mám radost, že se vám takto daří a že se dobře cítíte, Martino. Postupujete naprosto logicky a správně. Velikost porcí a složení jídelníčku si musí každý vychytat. Čím bude jídelníček skromnější, tím musí být pestřejší a dobře stravitelný. Čím jsou porce větší, tím musí obsahovat více balastních látek, které trochu eliminují nadbytečný příjem sacharidů a tuků, a tak umožní trochu plýtvat energií a výživnými látkami . Příjem sacharidů si hlídejte velmi pečlivě. Volte zatím skromné porce ovoce. Vhodné jsou během tělesné zátěže, nebo krátce po ní. Během prosince a ledna 2016 budeme mít na webu k dispozici výrobky, které vám umožní zvětšit porce konzumovaného jídla a váha se vám bude udržovat ještě lépe. Co se týká toho pocitu tepla,může mít více příčin. Může to způsobovat konzumace určité potraviny, která obsahuje látky, které způsobují tento prakticky farmakologický efekt, či tzv. postprandiální termogeneze, kdy tělo vyloučí čas energie formou tepla pomocí rozšíření drobných kapilár pokožky. Může to způsobovat i nevhodné složení a tím nepřiměřená zátěž pro trávicí ústrojí. Na zvýšené prokrvení trávicí soustavy pak reaguje sympatický nervový systém a je to doprovázeno i zvýšeným tepem či vnímáním tlukotu srdce ( reakce na mírné změny krevního tlaku). Všechny tyto mechanismy jsou vyvolány prostřednictvím vegetativního nervového systému i některých látek hormonální povahy. Těším se na další zprávy a dotazy.