9 years ago
Dr. Staněk
Princip všech redukčních diet je stejný a je to jen o aktuální míře, kterou musí tělo sáhnout do tukových zásob. Redukční diety se tedy liší poměrem základních látek t.j. bílkovin, sacharidů, tuků ev. vlákniny a jejich množstvím v celodenním jídelníčku. Určitou roli hraje i biologická dostupnost jednotlivých složek. Redukční dieta ale musí obsahovat i další důležité látky jako jsou vitamíny, minerální látky, stopové prvky či esenciální mastné kyseliny, aby mohla látková výměna a její regulace optimálně probíhat . Musí obsahovat dostatek esenciálních aminokyselin, aby při redukčním režimu nemusely být získávány ze svalové hmoty. Energetickému příjmu a příjmu sacharidů musí být přizpůsobeny tělesné aktivity. Nízký příjem sacharidů někdo snáší lépe, někdo hůře. DP12 je velmi dobře snášen a snadno se dodržuje. Nejčastější problémy, které redukční režim doprovází, jsou uvedeny v Pokynech ( budou přiloženy u Plánu). Největším zdravotním rizikem je vždy vlastní nadváha či obezita a vlastní redukční režim, pokud má správné složení, je vždy pro tělo velkou úlevou. Tzv. proteinové diety jsou diety nízkoenergetické, kde je podíl bílkovin na celkové energetické hodnotě celodenního jídelníčku největší a lze tak nazvat z obchodního hlediska i DP12. Budete-li potřebovat další informace, určitě se ozvěte.