9 years ago
Dr. Staněk
Milá Hanko, nesnášenlivost mléčných bílkovin je poměrně častá. Bílkoviny kravského mléka však mají vysokou výživovou hodnotu a není dobré se jich úplně vzdát, není-li to nutné. Mléčných bílkovin jsou desítky a s většinou z nich problém zpravidla není. Alergické reakce způsobuje nejčastěji určitá část albuminové frakce. Zlepšit toleranci je možné pomocí probiotických kultur, či zvýšených příjmem některých rozpustných polysacharidů(vláknin). Mléčné bílkoviny mají vysokou vazebnou kapacitu, a proto může dojít k chemické či fyzikální vazbě i mezi alergenní částí mléčné bílkoviny s jinými látkami. Vytvářejí se pak velmi složité chemické komplexy. Zvýšeným příjmem rozpustných vláknin se pak vytváří různě propustná bariera mezi tráveninou a střevní sliznicí. K degradaci alergenní části molekuly může dojít tepelným opracováním ( např pečení). To je důvodem, proč lidé snášejí některé potraviny či pokrmy s obsahem mléčných bílkovin lépe a některé hůře. Pokud vám některé výrobky způsobují nadýmání či průjem, z jídelníčku bych je vyřadil, nebo si vypozoroval, kdy a za jakých okolností vám nevadí. Například tyčinku můžete snášet odpoledne a ne v ranních hodinách, či po určitém pokrmu, nebo po zapití nápojem s vyšším obsahem minerálních látek. Zažívací problémy, která zvýšením imunitní odpovědí nastávají, mohou způsobovat zvýšenou únavu a zatěžují střevní imunitní systém. U lidí trpících nespecifickými střevními záněty mohou podporovat zanětlivé procesy, mohou přispívat ke zhoršení zdravotního stavu a ke zbytečné medikaci. Složení mléčných bílkovin není v mléce stejné. Záleží na konkrétním plemeni a na místě chovu. Některé mléko může obsahovat podprahové množství alergenní bílkoviny a některé jej může obsahovat ve zvýšeném množství. Máme vypozorováno, že někdo nemá problém s bílkovinami pocházejícimi z Dánska a někdo třeba z Francie či Nového Zélandu. Na zdravotní problém tedy není dobré se dívat černobíle. Nejhorší ale je, jej ignorovat. Bude-li něco nejasného, určitě se ozvěte.