9 years ago
Dr. Staněk
Nedoporučil bych je, Aneto. Nemají při redukční dietě žádný význam a mohou být jen komplikací. Pokud se konzumují celá, neloupaná, s velkou pravděpodobností projdou tělem jen částečně natrávena také celá ( na povrchu jsou přítomny enzymové inhibitory, která natrávení částečně brání). Jestliže jsou narušena, je třeba počítat s tím, že obsahují asi 50% tuku ( je dobré si tedy uvědomit jaké váhové množství použijeme) a že mohou také, díky fytátům ( ty obsahují ve zvýšeném množství všechna semínka), snížit výživovou hodnotu pokrmu redukční diety tím, že sníží využitelnost některým minerálních látek, které s kyselinou fytovou vytvoří nestravitelné komplexy. Při běžné stravě, pokud nepoužíváme jakákoliv semena v extrémním množství, nejsou antinutriční vlastnosti semínek všeho druhu zase až tak významné. V některých případech je ale dobré se pravidelné konzumace semínek raději vyvarovat, protože mají pro lidskou výživu druhořadý význam a jsou jen doplňkem. Něco jiného jsou skořápkové plody (například vlašské ořechy), které do naší stravy( nikoliv do přísné redukční diety bez výrazného omezení)určitě patří.