7 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den paní Kadlecová. Mléko je z výživového hlediska jedinečné a má vysokou výživovou hodnotu. Příprava pudinků Guareta a koktejlů DietLine s mlékem má proto svoje opodstatnění. Pudinky jsou proto i technologicky upraveny způsobem, který zaručuje při přípravě s mlékem optimální texturu a chuť. Mléčný tuk reaguje se slizničním sekretem přirozeně tak, že zvyšuje jeho viskozitu. U některých lidí více, u některých méně. Určitou roli hrají i mléčné bílkoviny. Záleží také na tom, jak je sliznice citlivá i na jiné podněty ( alergické reakce, nižší vlhkost vzduchu, prašné prostředí, aktuální zdravotní stav, ale také stav hydratace organismu). U nízkotučného mléka je tento efekt méně vystupňován. Mléko bych se proto nevzdával, není-li to opravdu nutné a vypozoroval si za jakých podmínek se tento efekt nedostavuje. Může to být problém třeba jen ráno, kdy je sliznice málo hydratovaná. Dýcháme-li v noci převážně ústy, platí to dvojnásob.