6 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Jitko. Vlašské ořechy jsou prospěšnou potravinou. Tak, jak jsme je zvyklí je konzumovat, jsou i relativně dobře stravitelné a nenasycené mastné kyseliny naše tělo dokáže z větší části využít. Vlašské ořechy, jako jediné jádrové ovoce, má také schváleno výživové tvrzení. Při přívodu 30g denně přispívají k lepší pružnosti krevních cév. Musíme ale mít na paměti, že obsahují 50% tuku z celkové hmotnosti jádra. U diabetika II. typu je tedy velmi žádoucí tento příjem tuku započítat do celkového denního příjmu tuku, který by neměl překročit 30% z celkového denního příjmu energie. Obdobně jako u sacharidů, byste měla mít denní příjem tuku pod kontrolou. Vysoký příjem tuku se podílí na snížení citlivosti tkání k insulinu. Tím pak dochází k horšímu využití glukózy a glykemie se zvyšuje. Vlašské ořechy jsou vydatným zdrojem energie a pokud potřebujete jít s váhou dolů, je lepší se jim vyhnout i v množství, které uvádíte. Po dosažení cílové váhy ale bude dobré, když je do jídelníčku zařadíte a budou jeho pravidelnou součástí. Preferoval bych je oproti jiným skořápkovým plodům.