V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Přerušovaný půst

před 9 měsíci
Dr. Staněk
Zpravidla nemají Dag, ale má smyl si uvědomit jak jsme od přírody od malička nastaveni. Sledovat co nám vyhovuje a co ne. Postupně můžeme přirozeně porozumět více svému tělu, nepřeceňovat jeho možnosti a nedělat opakovaně chyby, které vedou ke zdravotním problémům a předčasné smrti. Určitá pravidla a odlišnosti v hormonální regulaci trávicího traktu které souvisejí s cirkadiánním rytmem existují ale obávám se, že věda zatím nepokročila natolik, aby mohla být formulovaná nějaká výživová doporučení na toto téma. Vždyť si zatím neumíme poradit ani s banalitami. Toto aktuální problémy našeho stravování vyřešit nemůže. Doporučil vám někdy nějaký lékař či nutriční terapeut kolik tuků, sacharidů a vlákniny a bílkovin máte za den jíst a jak si máte tyto hodnoty kontrolovat? Vždyť zatím nemáme ani oficiální databázi výživových hodnot a nikdo systematicky nepracuje na sledování změn obsahu živin v aktuálně dostupných potravinách! Dovedu si ale představit, že bude možné časem rutinně sledovat koncentrace jednotlivých hormonů u konkrétních osob a že budeme pak schopni podle naměřených hodnot v rámci dne či delšího časového období, učinit některé rozumné závěry na toto téma. Určitě je možné adaptovat složení stravy podle cirkadiánních ukazatelů. Ale co z toho, když o naší stravě víme tak málo. Například kolik čeho vlastně za den jíme a kolik z toho vlastně využijeme a kdy a za jakých podmínek nejvíce. Cirkadiánní mechanismy jsou o mikrogramech a nanogramech látek, které se přímo či nepřímo podílí na látkové výměně a o jejich regulaci. Dovedu si představit, jak snadno se toto atraktivní téma dá zneužít k tahání peněz z kapes a že některé řetězce zabývající se hubnutím a "zdravou" výživou s tím zase přijdou. Myslím, že je jinak u nás řada českých vědců, které se problematice cirkadiánních rytmů věnují. Je to jedna z cest jak přírodě lépe porozumět, stát se zase její součástí a ne vyvrhelem a nebezpečím pro její existenci. PS: Určitě má smysl si celodenní jídelníček vhodně rozložit v závislosti na čase. O tom není pochyb. Obávám se ale, že většina obézních lidí musí splnit aktuálnější úkoly, než začne mít smysl se i nad touto praktickou a logickou věcí zamyslet. Určitě ale není cesta, že 15 000 kJ například sníme od 8.00 - 18.00 a ne od 8.00 - 24.00.
 
před 9 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, hledala jsem v poradně toto téma. Asi před rokem jsem si koupila knihu Satchina Pandy "Cirkadiánní kód" a několik knih o přerušovaném půstu. Nadchlo mě, že by si tělo mělo poradit s vlastními opravami a hubnutím, pokud se člověk stravuje pouze v časovém okně 8mi až10ti hodin a nechá trávicí trakt dost dlouho odpočívat. A že jíst po 18 hodině v zimě a 19 v létě je pro tělo úplný hřích. Myslím na to často, protože nedokážu večer nejíst, to spíš jsem schopna snídat v až 10 hodin po každodenním cvičení na páteř, nevstávám téměř nikdy před 7 hodinou. Ale myslíte si, že takovéto stravovací hodiny mají opravdu smysl? Nebo jen záleží na celkovém počtu kalorií bez ohledu na to kdy a jak často jíme...? Děkuji :-).
 
před rokem
Dr. Staněk
Je dobré si i uvědomovat denní příjem kofeinu a volit kávu s nižším obsahem. Ne vždy je údaj dohledatelný. Držel bych se příjmu kofeinu do 100 mg za den.
 
před rokem
Děkuji Vám moc,zkusím to alespoň bez té 2.kávy a jen tu jednu slabší ranní - tu musím - a když by to i tak nadále zasahovalo do kvality spaní tak budu muset - a to si neumím představit úplně od kávy asi "upustit" případně pít tu bezkofeinovou... :) Hezký zbytek dne :)
 
před rokem
Dr. Staněk
Kofein dráždí centrální nervový systém a zhoršuje kvalitu spánku. Jen to nikdo nechce brát na vědomí včetně lékařů. Někdo je citlivý na účinky kofeinu více, někdo méně. REM spánek bývá narušen v obou případech. To je prokázáno desítky let. Volíte-li přísný jídelníček, musíte tomu přizpůsobit fyzickou zátěž. Nyní doporučuji delší procházky, jízdu na kole po rovném terénu či běžné domácí práce.
 
před rokem
Dobře-děkuji Vám moc za odpověď ,takže nemá cenu se stresovat-dneska musím začít jíst až v 11:00 v přípdadě,že je třeba nachystaná snídaně a pak chceme jít na túru a omezuje nás ten "čas" té 11:00 ) :) nestresovat se tím časem,že ? Jinak dnes zkouším zůstat u konzumace pouze 1 kávy ráno denně a uvdím,zda to bude mít lepší výsůedky na kvalitu spánku..Ta mi totiž nejspíš zapříčiňuje takovou nervovou nestabilitu....
 
před rokem
Dr. Staněk
Paní Radko, zásadní je, co zkrátka sníme za 24 hodin. Počet jídel a jejich rozvržení doporučuji přizpůsobit tomu, co nám vyhovuje a nezpůsobuje obtíže, které by pak vedly k ukončení diety.
 
před rokem
Zdravím Vás pane doktore - tady Radka Pešková-objednám si ten 15-ti denní režim Guareta jak jsem psala - mimo tento režim bych ráda znala váš názor na téma - Přerušovaný půst. Držela jsem ho od února ,ale výrazný efekt jsem neshledala-bohužel. Spočíval v tom,že jsem první jídlo dne jedla v 11:00 a pak končila v 19:00 - byla jsem tak zhruba na jen 3 jídlech denně. Myslíte,že pro hubnutí pro ženy je režim 16/8 přerušovaný půst příliš striktní nebo si myslíte,že pro výraznější výsledky je třeba vytrvat déle ? Děkuji moc :)
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru