2 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Aleno. Při krátkodobém užívání redukční diety je u zdravého člověka v podstatě možné použít cokoliv. Riziko vážných zdravotních obtíží je výrazně menší než představuje větší nadváha, nebo obezita. Při dlouhodobější redukční dietě je však třeba více dbát na dostatečné výživové složení jídelníčku a tedy na dostatečný příjem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Energetický příjem redukujeme na úkor tuků a cukrů. Výživové složení redukční diety upravuje evropská legislativa. Většina nekvalifikovaných poraden ji na vědomí nebere a pokud chcete nějakou navštívit, ověřte si, že dotyčná osoba má vysokoškolské vzdělaní v oblasti nutriční terapie, lékařství či farmacie. Ten, kdo si není jistý že je zdravý, by měl absolvovat před zahájením redukční diety lékařskou prohlídku, aby bylo možné v případě zjištěných zdravotních problémů jídelníček náležitě upravit. Podle jídelníčku a trvání úspěšné redukční diety je často nutné upravovat dávkování léčiv a dbát na přiměřenou tělesnou zátěž. Při výraznějším poklesu váhy se musí snížit dávkování léčiv snižující vysoký krevní tlak a vysokou hladinu krevního cukru. Často nemá žádný smysl pokračovat v užívání léků jako jsou statiny či alopurinol. Bude-li něco nejasného ozvěte se prosím. PS: v lékařské praxi se považuje za minimální hodnotu denní příjem sacharidů 50 g. Pod tento příjem nemá smysl dietu ordinovat a nižší příjem se obecně považuje za zvýšené riziko zdravotních komplikací.