před rokem
Dr. Staněk
Dobrý den, Mončo. Umělá sladidla je třeba používat s mírou (jako všechno) a tehdy, kdy to může dávat racionální smysl. Například při redukci a kontrole váhy ev. cukrovky. Mohou způsobovat určité problémy s trávením více mechanismy. To, že se objevují ve všemožných potravinách je chybou. Je to však okrajový problém, uvědomíme-li si, kam se ubírá potravinářský průmysl a podpora prodeje potravinářských výrobků. Okrajový problém i ve srovnání třeba s tím, kolík cukru a tuku za den sníme. Káva nalačno dráždí více sliznici jícnu, žaludku i dvanácterníku. Může dráždit dolní části trávicího ústrojí a vyvolat třeba imperativní průjem. Mléko může mechanické dráždění zmírnit. Někdo se snadno na účinek kávy adaptuje, někdo hůře, někdo vůbec. Jedná se o účinek mechanický, ale také chemický. Mohou dráždit složky, které vznikají při pražení kávy. Káva má také účinky farmakologické a to díky obsahu purinových alkaloidů, včetně kofeinu . Poměry a obsah jednotlivých alkaloidů nejsou v kávě stejné. Svoji roli hraje odrůda i místo pěstování kávy, technologický postup při výrobě kávových směsí, způsob finální přípravy nápoje a také množství kávy, kterou za den vypijeme.