V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Zeleninový vývar

před rokem
Dr. Staněk
Dobrý den, paní Dagmar. V postupu já osobně nevidím nic problematického co byste měla změnit. Co může být za určitých okolností problém je, že košťálová zelenina obsahuje relativně dost purinových látek. Varem ve vodě se jejich dostupnost zvyšuje. Nepřiměřená konzumace takových polévek může zvyšovat hladinu kyseliny močové a v extrémních případech se lze s její pomocí dopracovat ke dně. Co se týká té biokvality, nemusí být zelenina vždy kvalitnější z pohledu obsahu škodlivých cizorodých látek. Ne vše je dostatečně sledováno chemickými analýzami. Cizorodé látky nemusí pocházet pouze z herbicidů a pesticidů. Může se také stávat že tyto látky jsou aplikovány v nedostatečné vzdálenosti od pozemků na kterých jsou pěstovány plodiny s označením BIO. Určitě se chemickou analýzou nekontroluje celá produkce. Jinak mám názor takový, že značka BIO umožnila výrobcům a řetězcům prodávat potraviny ve dvou cenových kategoriích. To může optimalizoval zisk protože jsou někteří spotřebitelé připraveni zaplatit za zdánlivě lepší kvalitu více a přivede to do prodejen i novou skupinu zákazníků. Díky kategorii biopotravin se buduje povědomí, že asi tedy existují potraviny zdravé a nezdravé ev. jedovaté a nejedovaté. Myslím, že by bylo dobré pro celou společnost, kdyby se všechny aktuální a potenciální hrozby související s kontaminací vstupních potravinářských surovin díky zhoršování životního prostředí zveřejňovaly a bylo to vážné téma. Je to jediná naděje pro změnu našeho chování.
 
před rokem
Saurah
Dobrý den, ráda bych se zeptala na to, o čem už 3 roky přemýšlím vždy, když dělám vývar ze zeleninových odkrojků, ze kterého potom vařím zeleninové miso polévky nebo zeleninové omáčky. Na radu kuchařek z webu Jíme jinak už několik let takto využívám pevné košťály a listy brokolice, květáku, zeleninové natě, vrchní listy pórku atd., které vyvařím ve 2-3 litrech vody, tu scedím a rozliji do sklenic, několik dnů uchovávám v lednici a používám k vaření. Polévky jsou potom velmi chutné a prý i výživnější. Sice vše, co vyvařuji, jsou pouze zdravé části a pečlivě je nejdřív oplachuji, přesto si říkám, jestli tyto povrchové části rostlin v sobě nemají nějaké zbytečné chemické postřiky-ne vždy se mně podaří nakoupit zeleninu v bio kvalitě nebo z vlastní zahrady. Nedělám v dobré víře tedy spíš něco, co by mělo méně užitku než škodlivých dopadů na stravování? Děkuji :-) Dag.
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru