před rokem
Dr. Staněk
Dobrý den, Alčo. Zvýšená tvorba ketolátek provází každý jídelníček který vede ke snížení váhy. Míra tvorby ketolátek pak závisí na míře omezení energetického příjmu i na některých dalších faktorem. Mezi ty hlavně patří jednotlivé hodnoty charakterizující podíl bílkovin, sacharidů a tuků na celkové energetické hodnotě redukčního jídelníčku. To můžete názorně vidět "na koláči" po zadání hodnot na www.potravina.cz. Stav který je nazýván někdy ketózou je takový stav, kdy se hlavním zdrojem energie se pro tělo stávají tuky. To bývá tehdy, kdy je nabídka sacharidů po delší dobu významně omezena a tělo musí získávat nezbytnou energii hlavně z tukových zásob. Takový stav lze dobře kontrolovat metodou nepřímé kalorimetrie. Touto metodou lze snadno zjistit zda dotyčná osoba aktuálně dodržuje stanovený jídelníček. Pokud tedy striktně dodržujete některý z DP Guareta, ketóza se musí samozřejmě dostavit.