17 years ago
drstanek
Dobrý den, glykemický index stravy může hrát u diabetiků velkou roli a zdá se, že má určitý vliv na zdravotní stav z dlouhodobého pohledu. Přesto bych však doporučoval diabetikům spíše co největší střídmost ve stravování než se zabývat glykemickým indexem potravin. Chování určité kombinace jídel lze jen těžko předvídat a některá zjištění mohou být pro diabetika zbytečnou komplikací bez potřebného efektu. Určitě však dobrým počinem je zamíchání viskózní rozpustné vlákniny do stravy tam, kde je to možné ( Dietline Vláknina pro diabetiky). Zdá se, že pokud zamícháme vlákninu přímo do pokrmu, GI snížíme více ( i dvojnásobně), než pokud ji jíme před jídlem ( rozlišujme tedy kdy ji používáme k snížení váhy a kdy ke zpomalení vstřebávání sacharidů a tuků). Co se týká našich výrobků, test na GI jsme neprováděli, protože pro jejich účel použití to není podstatné. Vzhledem k tomu, že rozpustná vláknina je jejich součástí a je navíc doporučována i jako doplněk stravy při dietním režimu, lze očekávat GI nízký. U nás zatím nemáme certifikované pracoviště, které by se stanovením GI oficiálně zabývalo, a proto by zjištěné výsledky neměly dostatečnou výpovědní hodnotu. Máme však řadu zajímavých zjištění, díky provozování naší ordinace a snadné možnosti biochemických analýz.