16 years ago
drstanek
Milá Kateřino, v zemích, kde je o potravu nouze může být kokos velmi důležitý a může tvořit důležitou součást každodenního jídelníčku. V zemích, kde lidé trpí a zbytečně brzy umírají, díky nadbytku potravy a přijaté energie, je k němu třeba přistupovat jako k pamlsku a dopřát si ho občas. Kokosový tuk je levný, a proto se objevuje velmi často v potravinářských výrobcích (například ve zmrzlině). Slouží zpravidla jako náhražka tuku mléčného. Složení tuku však pro nás vhodné není, pokud by byl hlavní součástí tuku přijímaného v našem každodenním jídelníčku. Obsahuje více než 80% nasycených mastných kyselin ( zejména kyseliny myristové), které mají aterogenní účinek ( nepříznivě působí na cévy...). Za určitou přednost tohoto tuku se bere, že neobsahuje cholesterol. Já to však jako žádnou výhodu, vzhledem k jeho složení, nevidím a zdraví člověka tyto výživové nepoměry ( extrémně hodně nasyceného tuku , ale ne cholesterol) nijak příznivě ovlivnit nemohou. Osobně bych ho zákazal používat jako neplnohodnotnou náhražku tuku mléčného do většiny potravinářských výrobků, zejména pak takových, které spotřebitel považuje za "mléčné". Je to dobré jen pro cenové války supermarketů. Nikoliv pro naše zdraví.