16 years ago
drstanek
Milá Iren, každá látka včetně látek přírodního původu, je rozpustná více v oleji ( tukové fázi) nebo ve vodě. To ovlivňuje způsob jejího vstřebávání. V trávicím ústrojí se nám díky žlučovým kyselinám vytvoří tuková emulze, ve které jsou tukové částečky (chylomikrony) rozptýleny ve vodném prostředí. Tyto částečky pak napomáhají vstřebávání tuků a látek rozpustných v tucích ( látky tukové povahy jsou v nich rozpuštěny či navázány) . To, co je lépe rozpustné ve vodném prostředí, proniká přes střevní bariéru pomocí vody. Proto je důležité látky tukové povahy rozpustit v oleji a pak je zpracovat a nadávkovat do měkkých želatinových tobolek (softgels či licaps) a tak usnadnit prostup do chylomikronů. Velký vliv na vstřebávání má i mikronizace substancí. To je velmi důležité pro to, jaké procento látky se vstřebá. Má to velký vliv na farmakologický účinek. U některých látek (např.proti bolesti) je velmi důležitá i rychlost vstřebávání... Snad jsem odpověděl trochu srozumitelně. Rád to když tak doplním.