Vláknina ke snižování tělesné hmotnosti
Ke snižování tělesné hmotnosti se nejlépe hodí čisté rozpustné vlákniny s vyšší viskozitou, které musí být přizpůsobeno dávkování. “Není vláknina jako vláknina“. Vláknina stejného chemického složení může mít dosti rozdílné fyzikálně-chemické vlastnosti. Souvisí to s velikostí a prostorovým uspořádáním molekuly a zároveň i chováním ve vodném prostředí.
Na hubnutí se nejlépe osvědčily přípravky s obsahem určitých forem galaktomananu a glukomananu. Při správném dávkování dovedou nejen snížit příjem energie, ale také ovlivňovat procesy, které souvisí s regulací příjmu potravy. Podmínkou jejich účinku je však nejen dostatečné dávkování, ale také pravidelné užívání a optimální pitný režim.
1.Galaktomanany jsou rostlinné polysacharidy, jejíž hlavní řetězec je homopolymerní a tvoří jej jednotky D-manózy spojené vzájemně ß-(1→4) glykosidovými vazbami. Na některé z manózových jednotek je vazbami (1→4) vázána α–D-galaktóza. Galaktomanany se liší stupněm substituce hlavního řetězce D-galaktózou. V doplňcích stravy se nacházejí nejčastěji galaktomanany z rostlin Cyamopsis tetragonoloba L.(Taub), Trigonella foenum graecum L. a Ceratonia siliqua L. (svatojánský chléb).
2.Glukomanany jsou polysacharidy, které se nacházejí v různém množství v hlízách, bulvách, kořenech a semenech rostlin. Jediným významným glukomananem je ten, který je získáván z rostliny Amorphophallus konjak K. Koch. Glukomanan se skládá z molekul glukózy a manózy v poměru 1:1,6. Obsah acetylových skupin je asi 15%. tzv. konjaková mouka je součástí mnoho asijských potravin. Používá se jako zahušťovadlo a želírující látka. Roztoky glukomananů jsou mimořádně viskózní.
Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.