Proč je vláknina důležitá pro hubnutí?
Konzumace dostatečného množství vlákniny nejen příznivě ovlivňuje naše zdraví, ale také napomáhá hubnutí a udržování váhy. Konzumujeme-li dostatečné množství vlákniny, pomáhá nám snížit množství konzumované stravy i celkovou energetickou zátěž celodenního jídelníčku.
Vlákninou rozumíme nestravitelnou část naší potravy rostlinného původu. Po chemické stránce se jedná o mimořádně pestrou skupinu polysacharidů.
- Vláknina nám pomáhá snížit množství konzumované stravy a tím i celkovou energetickou zátěž celodenního jídelníčku.
- Vláknina pomáhá udržovat tělesnou hmotnost a snadněji zvládnout dietní režim - pomáhá zhubnout.
Pro doplňování stravy jsou vhodné rozpustné vlákniny (nerozpustnou vlákninu získáme dostatečnou konzumací zeleniny). Nejvhodnější rozpustnou vlákninou je galaktomanan guar, heteroxylany z osemení psyllia, rozpustné β-glukany a glukomananan (odlišuj od glukomananové mouky).
Pro hubnutí a udržování váhy jsou důležité především tyty účinky:
- Zpomalení vyprazdňování žaludku - rozpustná vláknina má velký vliv na regulaci příjmu potravy, což je způsobeno zejména tím, že některé vlákniny dovedou zpomalit trávicí proces v žaludku.
- Zvětšení objemu konzumované stravy - rozpustná vláknina má také významný vliv na regulaci příjmu potravy. Některé formy glukomananu zvětší ve vodném prostředí svůj objem až 200x (např. glukomanan obsažený v tabletách Guareta Metabolic).
- Ovlivnění glykémie (hladiny krevního cukru) - toto je způsobeno zpomalením trávení sacharidů, znepřístupněním potravy trávicím enzymům a zmenšením plochy pro vstřebávání (tím se snižuje i energetický příjem). Vláknina tak může výrazně snížit i glykemický index potravy a hodnotu postprandiální glykémie (zvýšení hladiny krevního cukru po jídle).
- Snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu - tento vliv je vysvětlován mírným snížením vstřebávání tuků, omezením jejich přístupnosti pro trávicí enzymy (tím se také snižuje energetický příjem). Snížení hladiny cholesterolu podporuje také omezení zpětného vstřebávání žlučových kyselin, ze kterých se cholesterol v játrech může snadno znovu vytvářet.
Způsoby použití vlákniny:
- 30 minut před jídlem - následující pokrm nás více zasytí, což podpoří hubnutí.
- Během jídla - zamícháním vlákniny do jídla snížíme výrazněji hodnotu glykemického indexu konzumovaného pokrmu.
Užívání vlákniny formou doplňku stravy v dostatečné dávce nám pomáhá udržovat tělesnou hmotnost a případně zvládnout dietní režim určený ke snižování váhy.
Pokud použijeme chuťově neutrální galaktomanan guar či glukomanan a zamícháme jej např. do nízkotučného jogurtu či tvarohu, změna konzistence nám umožní postupné ujídání během redukční diety, čímž také omezí pocit hladu. Vláknina nám tak pomáhá vyvarovat se nadměrné konzumace jídla a vědomých dietních chyb.
Myslete na své zdraví, sledujte svůj jídelníček, nebojte se zeptat.
Jitule, nemělo by to být jediné kriterium. V každém případě chléb Dietline je ideálním výrobkem. Je 100% celozrnný a žitná bílkovina lépe zasytí. Velikost porce je vhodná pro všechny kteří bojují s nadváhou. Na trhu jsou nyní i jiné výrobky, vyrobené stejnou technologií. Viděl jsem je zde od německých firem PEMA a Mestermacher. Jen si všímejte zda do nich není přidán sirup aby lépe držely. Mezi skvělé výrobky patří také original Kornspitz. V každém případě lidé s nadváhou by měli konzumovat cereálie ve skromných množstvích. Zdrojem vlákniny by měla být zejména zelenina konzumovaná v několika menších porcích a 1-2 menší porce ovoce za den. Bílému pečivu je třeba se vyhnout a pochutnat si na něm jen občas. Zaplaťpámbu, že je čím dál horší kvality. I já jsem na něm občas rád pochutnával. Naštěstí v centru Prahy koupit chutný rohlík nebo chléb je problém a tak jen vím kam jít najisto když dostanu chuť na obyčejný rohlík s máslem nebo na chléb se sádlem.