V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Chřest s libečkem a ořechy

Chřest s libečkem a ořechy

Pro 1 osobu
Příprava 10 minut

Výtečné hlavní jídlo se sníženým obsahem energie.

Použité suroviny na porci pro jednu osobu:

  • 300 g chřestu (můžete použít směs zeleného a bílého)
  • 25 g mladé mrkve
  • hrstka otrhaných listů libečku (mimo sezónu můžete použít i bazalku)
  • 20 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce (5 g) panenského olivového oleje
  • ¼ lžičky čerstvě strouhané citronové kůry
  • mořská sůl

Postup přípravy:

Z chřestu odkrojte spodní okraje (asi 1 cm). U zeleného chřestu oloupejte jen spodní část stonku, která je zbarvená do fialova. U bílého chřestu oloupejte stonky po celé délce, kdy nasadíte škrabku pod hlavičkou a jedete až dolů.

Stonky pokrájejte na 3-4 cm dlouhé špalíky. Zelené kousky s hlavičkami ponechte stranou a zbytek vhoďte do mírně osolené vroucí vody. Povařte 5 minut. Minutu před koncem varu přidejte do hrnce konce chřestu s hlavičkami a tenká kolečka mrkve.

Mezitím nasekejte najemno libeček. Ořechy buď nasekejte, nebo nadrťte nahrubo v hmoždíři. Citronovou kůru nastrouhejte najemno.

Uvařený chřest okamžitě sceďte a důkladně okapaný ho v míse smíchejte s libečkem, citronovou kůrou a ořechy. Přidejte dvě špetky soli a 1 lžíci olivového oleje. Promíchejte a servírujte.

Tip: Chřest můžete po scezení schladit v ledové vodě (nejlépe chladit šokem ve vodě s kostkami ledu) a podávat jako studený osvěžující salát.

Výživové hodnoty

Přibližná energetická hodnota jedné porce: 273 kcal / 1147 kJ

Tuky 17,0 g
Sacharidy 16,2 g
Vláknina 6,5 g
Bílkoviny 10,6 g

Odborné posouzení:
PharmDr. Martin Staněk

Chřest je jedinečnou zeleninou co do chuti a haptických vlastností. Je bohatý na minerální látky, dobře zasytí a uspokojí chuťové pohárky milovníků jídla. Vlašské ořechy jsou sice vydatným zdrojem tuku (obsahují více než 50% tuku), ten je však velmi bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin je velmi příznivý pro látkovou výměnu, a proto je každodenní konzumace vlašských ořechů v dávce 30 g doporučována k udržování a ochraně kardiovaskulárního systému.
Toto doporučení je dostatečně podloženo vědeckými studiemi. Přestože podíl tuku na celkové energetické hodnotě pokrmu se zdá vysoký, je důležité si uvědomit, že jsou do celodenního jídelníčku (i cestou olivového oleje) doplňovány hlavně velmi cenné mastné kyseliny. Budeme-li vycházet z předpokladu, že energetická hodnota celodenního jídelníčku člověka se sklonem k nadváze by se měla pohybovat při teoretickém výpočtu okolo 2000 kcal / 8400 kJ a tuky by měly tvořit 30% z této hodnoty, pak tento pokrm obsahuje 26% tuku z celkové konzumované denní dávky tuku. To je obsah velmi výhodný pro výběr dalších pokrmů a potravinářských výrobků během dne.

Chřest s libečkem a ořechy je výtečné hlavní jídlo se sníženým obsahem energie. Následující hlavní jídlo může být hlavně složeno z přiměřené porce libového masa, luštěnin a zeleniny.

Komentáře:

9 years ago
Hezký den, dnes jsem se nechala zlákat tímto letním obědem a zakoupila jsem si zelený chřest. Vlašské ořechy jsem nahradila oloupanou slunečnicí a moc si pochutnávám. Děkuji za recept na rychlý a osvěžující oběd. |Hanka
 
Zapojte se do diskuze. Přidat nový komentář.

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru