Chřest s libečkem a ořechy
Pro 1 osobu
Příprava 10 minut
Výtečné hlavní jídlo se sníženým obsahem energie.
Použité suroviny na porci pro jednu osobu:
- 300 g chřestu (můžete použít směs zeleného a bílého)
- 25 g mladé mrkve
- hrstka otrhaných listů libečku (mimo sezónu můžete použít i bazalku)
- 20 g vlašských ořechů
- 1 lžíce (5 g) panenského olivového oleje
- ¼ lžičky čerstvě strouhané citronové kůry
- mořská sůl
Postup přípravy:
Z chřestu odkrojte spodní okraje (asi 1 cm). U zeleného chřestu oloupejte jen spodní část stonku, která je zbarvená do fialova. U bílého chřestu oloupejte stonky po celé délce, kdy nasadíte škrabku pod hlavičkou a jedete až dolů.
Stonky pokrájejte na 3-4 cm dlouhé špalíky. Zelené kousky s hlavičkami ponechte stranou a zbytek vhoďte do mírně osolené vroucí vody. Povařte 5 minut. Minutu před koncem varu přidejte do hrnce konce chřestu s hlavičkami a tenká kolečka mrkve.
Mezitím nasekejte najemno libeček. Ořechy buď nasekejte, nebo nadrťte nahrubo v hmoždíři. Citronovou kůru nastrouhejte najemno.
Uvařený chřest okamžitě sceďte a důkladně okapaný ho v míse smíchejte s libečkem, citronovou kůrou a ořechy. Přidejte dvě špetky soli a 1 lžíci olivového oleje. Promíchejte a servírujte.
Tip: Chřest můžete po scezení schladit v ledové vodě (nejlépe chladit šokem ve vodě s kostkami ledu) a podávat jako studený osvěžující salát.
Výživové hodnoty
Přibližná energetická hodnota jedné porce: 273 kcal / 1147 kJ
Tuky | 17,0 g |
Sacharidy | 16,2 g |
Vláknina | 6,5 g |
Bílkoviny | 10,6 g |