V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Treska na zelenině

Treska se zeleninou

Porce pro 1 osobu
Příprava 15 minut

Treska se zeleninou je ideálním hlavním jídlem pro období, kdy se snažíme váhu udržovat, nebo ji chceme snížit.

Použité suroviny na porci pro jednu osobu:

  • 200 g filetu z čerstvé tresky
  • 80 g červené papriky
  • 80 g cukety
  • 80 g bulvy fenyklu
  • 10 g panenského olivového oleje
  • sůl
  • ¼ citronu

Postup přípravy:

Z papriky vykrojte stopku a jádřinec, nakrájejte ji na proužky a pak na kostičky. Z fenyklu odkrojte konce a pokrájejte na půlcentimetrové plátky. Ty pak příčně překrojte na drobné kostičky.

Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte pokrájenou papriku s fenyklem. Opékejte 5 minut pod pokličkou za občasného promíchání.

Tresku překrojte a dejte do parního hrnce nebo pařáku nad hrnec s vodou. Pařte 8 minut.

Cuketu nakrájejte na kolečka a pak na kostičky. Přidejte k zelenině po 5 minutách a znovu opékejte dalších 5 minut. Na závěr zeleninu osolte.

Na talíř rozložte zeleninu a na ni položte plátky tresky, kterou pokapejte citronem a posolte.

Výživové hodnoty

Přibližná energetická hodnota jedné porce: 297 kcal / 1247 kJ

Tuky 11 g
Sacharidy 12 g
Vláknina 5 g
Bílkoviny 35 g

Odborné posouzení:
PharmDr. Martin Staněk

Treska patří mezi ryby s malým obsahem tuku a vysokým podílem bílkovin. Výborně se proto hodí pro pokrmy se sníženým obsahem energie. Její nevýhodou je nevýrazná chuť, a proto vyžaduje výraznější ochucení, které uspokojí naše chuťové pohárky.

I z tohoto důvodu je zelenina vhodnou přílohou. Právě díky ní můžeme finální vjem při konzumaci dokonale dotvořit.
Treska se zeleninou je ideálním hlavním jídlem pro období, kdy se snažíme váhu udržovat, nebo ji chceme snížit.

Obsah tuku je přiměřený s přihlédnutím k obecným doporučením jeho celkového denního příjmu. Hlavní složkou je olivový olej s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin.

Dále by měla následovat svačina s menší pestrou porcí ovoce s nižším obsahem sacharidů, nebo třeba zelenina s mléčným výrobkem s nižším obsahem tuku, jako je například tvaroh či jogurt. Součástí může být i malá porce celozrnného cereálního výrobku.
Příkladem může být celozrnný žitný chléb Dietline®.

Komentáře:

Tento článek ještě neobsahuje žádné komentáře. Buďte první, kdo odpoví!

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru