13 years ago
Martin Staněk
Milá Matino, patříme k nejobéznějším národům světa a již 10% dospělých obyvatel má diagnostikovanou cukrovku druhého typu, která je způsobena zejména obezitou a nadměrnou konzumací tuků, která vede k insulinorezistenci. To již něco vypovídá nejen o stavu odborníků všeho druhu, kteří se výživou zabývají (jinde to není lepší), ale také o schopnosti a ochotě zdravotnického systému s tímto problémem bojovat. Vypovídá to také o tom, jaký zájem mají naši lidé se sami přičinit a aktivně o své zdraví pečovat.
Co se týká dietních režimů, nelze se dívat jen na jejich energetickou hodnotu. Zcela zásadní je výživová hodnota jídelníčku s vhodným poměrem základních látek, která musí být přizpůsobena tomu, kolik energie vydáváme nebo plánujeme vydat. I jídelníček o energetické hodnotě 5000kJ může být výživově velmi chudý a zcela nevhodný ke snižování váhy. Také počet jídel není zásadní a vždy by měl respektovat stravovací zvyklosti a denní rytmus každého z nás. Zásadní je opět výživová hodnota celodenního jídelníčku. Komu vyhovuje stravování 3 x denně, je to v pořádku. Určitá pravidelnost je však na místě a může působit preventivně proti opětovnému nárůstu váhy. Té poznámce o ukládání do tuků nerozumím a spíše to bude nějaký laický názor. Pokud mi ji více přiblížíte, určitě vám odpovím. Těším se na případné další dotazy. PS: řídila jste se doposud názory které jste uvedla?