13 years ago
Dr. Staněk
Milá Moniko, ne všechny polysacharidy (vlákniny) jsou štěpeny mikroflórou trávicího ústrojí. Klasickým příkladem je celulóza, kterou člověk nedokáže štěpit a využívat jaké zdroj energie narozdíl třeba od býložravců. Některé vlákniny např. inulin dokáže štěpit střevní mikroflóra každého jedince velmi rozdílně (prebiotický účinek) v rozmezí asi od 40-70%. Galaktomanany a glukomanany štěpí střevní mikroflóra u evropského obyvatelstva velmi málo. Vyplývá to i ze stravovacích zvyklostí. Tyto polysacharidy se vyskytují v naší stravě v malém množství. Není to tedy jen záležitost chemické struktury, ale také schopnosti a potřeby adaptace střevní mikroflóry. Jiná velmi akademická otázka je, do jaké míry slouží rozštěpená vláknina jako zdroj energie a kde. Zdá se, že tuto energii využije zejména sama střevní mikroflóra a výstelka střev. Je velmi pravděpodobné, že vláknina v množství kterou můžeme běžně konzumovat nepředstavuje pro tělo žádnou energetickou zátěž navíc. To nám potvrzují také naše praktické zkušenosti. Proto ji zbytečně nezapočítáváme protože by to bylo na úkor pestrosti jídelníčku a jeho výživové hodnoty.