V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Výživové hodnoty

13 years ago
Dr. Staněk
Milá Lenko, co se týká sestavení běžného jídelníčku držel bych se ve vašem případě energetické hodnoty okolo 8400kJ. Podíl základních látek bych dodržoval obdobný jako ve zmíněných Pokynech strana 11. Pravidelné týdenní vážení vám ukáže co si budete moci ve skutečnosti dovolit. Co se týká toho chleba, preferoval bych obecně tu mouku, která obsahuje více celozrnné složky. Hluboce vymýlaným moukám je dobré se vyhýbat, máme-li sklony přibírat. Využitelnost škrobu je vysoká. Při výpočtu výživového hodnoty potravin není důležité být tak přesný. Většina výživových hodnot potravin je stanovena na základě teoretického výpočtu. Obsah výživných látek závisí na mnoha faktorech a někdy může velmi kolísat. Všimněte si třeba str.3 v Pokynech jak se mohou stejná masa lišit co do obsahu tuku a bílkovin. Také třeba ovoce se může významně lišit obsahem sacharidů podle zralosti. Co se týká cereálních výrobků, preferujte ty, do kterých není přidáván cukr a obsahují co nejvíce vlákniny. Přidanému cukru či sacharidovému sirupu je dobré se vyhnout obecně v jakémkoliv výrobku. Využitelnost jednoduchých sacharidů je většinou výtečná a ani běžná vláknina s nimi moc nezmůže. Tělesné aktivity je třeba přizpůsobit zdravotnímu stavu. Pokud máte obtíže, které uvádíte, buďte prosím při výběru vhodných pohybových aktivit velmi opatrná. Jestli máte sedavé zaměstnání určitě bych se zaměřil i na židli, kterou používáte a zvážil bych, zda není vhodné ji vyměnit. Těším se na případné další dotazy.
 
13 years ago
lenkam
Dobrý den pane doktore,to byla sprška... Teď si připadám jak malé dítě co něco provedlo :). Sestavení jídelníčku na principu poměru výživových hodnot, jak jsem uváděla se má týkat období po stabilizaci a to je ještě v mém případě docela daleko. Pokyny v DP a stabilizaci jsem samozřejmě rozhodnutá striktně dodržovat. Chtěla jsem si jen sestavit nějaký modelový příklad jídelníčku právě na postabilizační období a proto mě také zajímalo jaké mouky kromě celozrnné žitné je vhodné na domácí pečivo použít, jelikož nepředpokládám, že do budoucna zůstanu pouze u žitného. Co se týká výživové hodnoty modelového jídelníčku, tak by měl odpovídat spíše sedavému zaměstnání a mírné fyzické aktivitě. Spinning jsem ukončila nejprve kvůli úrazu palce u nohy a obvodní lékař mi jej kvůli občasným problémům s páteří a skřípnutým sedacím nervem moc nedoporučuje. Mohl by být vhodný pohyb třeba chůze, stepper, pilates nebo něco podobného? Ve věci výpočtu podílu základních látek na celkovém energetickém příjmu asi dělám někde chybu, jelikož když nezapočítám vlákninu, tak mi hodnoty dělají ještě větší rozdíl než předtím, ale to nevadí, zkusím si s tím ještě pohrát, asi nemám ten správný vzorec výpočtu. Děkuji Vám moc za odpovědi a Vaši trpělivost s mou zvědavostí a "fušováním" Vám do řemesla :)), přeji krásný den, Lenka
 
13 years ago
Dr. Staněk
Milá Lenko, co se týká počítání energetické hodnoty pokrmů, držte se prosím informací v Pokynech pro stabilizaci váhy. Při dietním režimu nedoporučuji konzumovat běžný chléb. Jestli chcete nějaký cereální výrobek do redukčního režimu zařadit, doporučuji chléb Dietline. Mezi moukami které jste uvedla není zásadní výživový rozdíl, pokud jsou hluboce vymílané jak se většinou děje. Obsahují zejména škrob, který lidé při redukčním režimu zrovna nemusí. Obsah ostatních výživných látek je zanedbatelný. Guareta kapučino je momentálně vyprodaná. Omlouváme se. Bude k dispozici během několika dnů. Můžete mi prosím napsat o jaké výživové hodnotě jídelníčku uvažujete? Těším se na další dotazy. PS: vlákninu nedoporučuji započívat do energetické hodnoty celodenního jídelníčku. U přísných režimů může být tento postup volen na úkor jejich výživové hodnoty. Obecně nepovažuji započítávání energetické hodnoty vlákniny za smysluplné a z odborného hlediska to vidím jako věc velmi problematickou a kontraproduktivní.
 
13 years ago
lenkam
Dobrý den pane doktore ještě s jedním dotazem, dnes už snad naposled. Na blogu u Vašeho profilu jsem se dočetla něco k pečivu. Pokud bych si chtěla pečivo (rohlíky i chléb) péct doma, jakou mouku kromě celozrnné žitné mohu použít, abych zachovala optimální výživové hodnoty? Pohankovou, špaldovou, cizrnovou, celozrnnou pšeničnou ...A jak je to s použitím droždí, kvásku nebo třeba jak je na tom klasický chléb Šumava, ten je myslím pšenično-žitný? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den, Lenka
 
13 years ago
Pane doktore mám na Vás ještě jeden drobný dotaz. V nabídce produktů na webových stránkách nemáte Guareta tyčinka kapučino (z nabízených příchutí je pro mě favorit). Je možné v objednávce zvolit jinou příchuť a do poznámky uvést, že místo objednaného druhu chci právě příchuť kapučino? Děkuji Lenka
 
13 years ago
Dobrý den pane doktore. V dietních plánech máte velmi přehledně rozepsané výživové hodnoty výrobků (v pokynech pro stabilizaci váhy i některých potravin), energii a podíl základních látek na celkové energetické hodnotě. Pokusila jsem si vytvořit podobný model tabulky a grafu pro přehled denního jídelníčku na vašem modelu. V grafu mi vychází drobné odchylky v poměrech, někdy o 1-2%, což přisuzuji zejména zaokroulování, ale myslím, že v tom může hrát i roli hodnota vlákniny, která bohužel zpravidla není u výživových hodnot potravin uváděna. Aktuálně připočítávám % vlákniny k tukům. V souvislosti s tímto by mě zajímalo, zda je možné někde zjistit postup propočtu výživových hodnot včetně obsahu vlákniny u potravin a současně propočet podílu základních výživových látek na celkové energetické hodnotě (tak jak počítáte v grafu). Chtěla bych si na tomto principu postupně sestavit několik jídelníčků z pestré stravy. Děkuji Vám za pomoc a odpověď, přeji krásný den Lenka
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru