13 years ago
Dr. Staněk
Jakoukoliv potravinářskou surovinu, včetně přídatných látek, musíme posuzovat z kvantitativního hlediska, pokud chceme uvažovat o jejím dlouhodobém vlivu na lidské zdraví. Guareta jogurt a jablko obsahuje asi 5,5g tuku, z toho nasycených tuků 4g včetně ztužené složky v polevě, které tvoří asi 30% z této hodnoty(obsahuje je jen bílá poleva, nikoliv hnědá). Lidé konzumují za den většinou více než 70g tuku... Každý tuk podléhá oxidaci a rozkladu působením světla, tepelnou úpravou či dlouhodobým skladováním. Tím se zhoršuje jeho biologická hodnota a tak vznikají m.j. mastné kyseliny, které ve větší či menší míře ovlivňují negativně lidské zdraví. Každý tuk obsahuje mastné kyseliny, které nejsou pro lidské zdraví ideální. Ztužený tuk je do tyčinky dodán z důvodu, aby zajistil optimálního biologickou hodnotu tuku v tyčince obsaženém s příhledutím na to, že se jedná o výrobek trvanlivý. Pokud by nebyl použit, určitě by během skladování vznikly mastné kyseliny, které jsou méně vhodné pro lidskou výživu, než ty, které obsahuje tuk ztužený. Nemysleme si, že trvanlivý výrobek s obsahem tuku neztuženého je výrobkem obecně zdravějším, než výrobek, u kterého je ztužený tuk použit. Je tomu často naopak. Také ztužené tuky se liší svými vlastnostmi a stravitelnosti. Ztužený tuk v tyčince Guareta je velmi dobře stravitelný a minimálně zatěžuje trávicí systém. Pokud to myslíme se svým zdravím vážně, musíme na prvním místě kontrolovat příjem tuku jako takový. Nenasycené tuky, které jsou většinou považovány za zdravější podléhají snáze rozkladu a tvoří se z nich pak tuky, které lidskému neprospívají. Je třeba proto dbát na jejich správné skladování a kulinářské použití. Doporučuji bezhlavě nevěřit různým tvrzením, které jsou používány v konkurečním boji potravinářských výrobců a které často proniknou i do populárního tisku a ovlivňují tak spotřebitele. Místo toho doporučuji se zamyslet, jaké výhody a rizika představují čerstvé potravinářské suroviny a výrobky a jaké výrobky trvanlivé. Pomůže to v lepší orientaci a v lepší volbě při vytváření celodenního jídelníčku. Tak kde to jde volme potraviny a potravinářské suroviny čerstvé, technologicky neupravené.