V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Volba dietního plánu, sport

11 years ago
Naděžda
Děkuji za radu, zatím jsem se snažila řídit se doporučeními na stránkách STOB a "zelenými" semaforky. Tak uvidím.
 
11 years ago
Dr. Staněk
Naďo, počítání kilodžaulů, je práce s velmi nepřesnými čísly. Na ty bych příliš nespoléhal. Navíc je třeba hlídat spíše výživovou stránku a zastoupení bílkovin, sacharidů a tuků v celodenním jídelníčku. Dietní plány vám pomohou m.j. také jídelníček "vychytat". Vypozorujete si, co si můžete ještě dovolit a co již ne.
 
11 years ago
Naděžda
Děkuji za radu. Můj jídejmníček je dlouhodobě na nižším příjmu cca rok kolem 5000 kJ. Váha se mi zastavila a ne a ne se hnout. Víno vynechám, resp. i ostatní..Dnes jsem zahájila 12 denní dietní plán, tak uvidím jestli se váha hne.
 
11 years ago
Dr. Staněk
Milá Hanko, kdo se někdy dopracoval k nadváze, ten si musí hlídat váhu celoživotně. Jiná možnost neexistuje. Někdo to dokáže celoroční disciplinovanosti, někdo si ji 1-2 ročně porovná pomocí Guarety. Čím jsme starší, tím náš jídelníček musí být skromnější a o to výživově hodnotnější. Nárůst váhy s věkem nelze z medicínského hlediska přijmout. Nadváha a obezita jsou hlavní příčinou civilizačních onemocnění a podílejí se na větším výskytu většiny nádorových onemocnění. Je to i z toho důvodů, že nepřiměřeným jídelníčkem konzumujeme větší množství látek, které podporují vznik nádorů.
 
11 years ago
Hana
Dobrý den, začala jsem dietním plánem 12DP a potom přešla na normální jídlo,které si chystám dopředu do krabiček. Tzn. že teď je to náročnější, ale jde to. Neustále nakupuji zeleninu, tvarohy, libové maso, ryby a šunku. Občas zařadím i ovoce, ale v menším množství. Už jsem jednou na této dietě zhubla, ale potom jsem měla moc stresů a postupně jsem zase nabrala váhu nazpět. Hold se musím hlídat asi pořád. Zvolit si správnou motivaci a vydržet. Zdravím a držím palce. Hanka
 
11 years ago
Dr. Staněk
Díky Naděždo za dotazník. Jídelníček vypadá docela dobře, ale ve vašem případě musíte být ještě přísnější. 200ml vína si musíte na nějaký čas odpustit, pokud chcete jít s váhou dolů. Takto je pravděpodobné, že se váha z místa nehne, nebo jen na chvíli o 1-2kg, jestliže byl předtím jídelníček výrazně bohatší.Knadkebrot bych nahradil zelenou paprikou a tvaroh bych si na ni obdobně namazal. Ovocný čaj nesmí obsahovat sušené ovoce, ale jen aroma. Doporučuji spíše slabé bylinné čaje nebo slabý pravý čaj, který tělu dodává ochranné látky. Je možné sladit náhradním sladidlem např.Irbisem, který nemá pachuť. Bude-li něco nejasného, určitě se ozvěte.
 
11 years ago
Naděžda
Přiložen dotazník #34
 
11 years ago
Dr. Staněk
Pokud to Dano takto uděláte, bude to v naprostém pořádku! Během sportování, bude-li delší než hodinu, si ukousněte Guaretu nebo tyčinku Dietline Sport proteinovou. Určitě to zvládnete. Je důležité si jídelníček takto připravit předem a zasloužíte si za to opravdu pochvalu. Jakékoliv nejasnosti v jídelníčku vedou k nekontrolované konzumaci jídla.
 
11 years ago
Hanko, a Vy hubnete s "pytlíky", nebo máte běžné potraviny? Deset kilo dole od ledna- moc gratuluji, výsledky už jsou určitě vidět na první pohled:-) Doufám, že za měsíc na tom budu podobně ;-) Dája
 
11 years ago
Pane doktore, stále se mi honí hlavou, jak to provedu s jídlem na těch horách, prosím o posouzení následujícího návrhu: snídaně a večeře bych si pokryla z vlastních běžných potravin, přes den na sjezdovce bych jedla Vaše výrobky: dopol svačina- guareta tyčinka, oběd guareta polévka,odpol svačina diet whey polévka. Snídaně: 40 g Vašeho chleba, 100 g bílkoviny( např svačinka Milko,syrečky,fitness kuřecí šunka, tuňák ve vl šťávě, cottage) a jeden kus zeleniny( zel paprika, rajče, kedlubna, mrkev. Večeře:100g masa pstruh, losos, kuř prsa, ,krůtí prsa, kuř stehno, lžička oliv oleje a 200g dušené zeleniny( buď směs, co doporučujete v 7 denním plánu, nebo brokolice, jednou špenát k lososovi). Budeme celý den snowboardovat, mám trochu obavy, aby mi nebylo špatně, kdybych jedla míň..Večeře plánuji si zamrazit do krabiček a vzít s sebou( mám domluveno, že mi je schovají v mrazáku). Suroviny na snídaně přežijí za oknem. Kdy je možné začít zařazovat vajíčko? Jinak dnešek v pohodě, chutě občas, hlad taky, ale dalo se vydržet, jen čím dál víc se těším na normální jídlo, nejsem takový ten klasický dietář, vlastně je to teď premiéra, takhle dlouho a zároveň výrazně jsem se v jídle nikdy neomezovala.. děkuji a zdravím , Dája(Dana)
 
11 years ago
Dobré ráno, koukám, jaká se tu rozproudila diskuse:-)) Jsem ráda,že je nás tu víc, kdo na tom je podobně. Jste, holky, obě moc šikovný, doufám, že i já se po měsíci budu moct pochlubit;-) Já mám před sebou v ideálním případě ještě 15 kg, moc ráda bych těch 55, na které jsem byla zvyklá. Tak uvidíme, zatím se ty cíle snažím spíše klást si postupně. Vypadá to, že první viditelný úspěch se dostavuje- na váze je pod 70( ale těch výchozích 73 bylo v době menses, takže těžko říct..) Jinak na těle jediná změna je, že se mi zmenšujou prsa, ale s tím jsem počítala. doufám, že zbylé partie budou následovat :-D
 
11 years ago
Hana
Dobrý den, držím moc palce. Já hubnu od začátku ledna a mám dole již 10 kilo. Doma mám také hladové krky a tak peču, vařím a potom smutně koukám. Ale, co se dá dělat. Manžel tvrdí, že peču teď i víc. Stojí to ale za to. Už se vejdu do kalhot menší velikosti a cítím se velmi dobře. Teď jen vydržet.Chutě mám taky a vždy se těším na oběd či večeři. Pravda, že musím teď všechno vážit a připravovat dopředu. Je to dost náročné. Moc zdravím Hanka
 
11 years ago
Dr. Staněk
Držte se Manží a vařečky neolizujte ani neokusujte. Dostatečně odpočívejte. Tělesné aktivity respektujte. Věřím, že budete mít úspěšný týden. Jestli si nepřidáváte multivitamin-multiminerál, přidejte ho. Šumivá Additiva jsou velmi chutná a den vám malinko zpříjemní. Zpříjemněte si také den pitím slabého pravého čaje a hledejte nové chuti a potěšení v každé maličkosti.
 
11 years ago
Dr. Staněk
Dobré ráno, díky za zprávu. Snížení váhy je nejen u ztrátě tuku, ale také o ztrátě nadbytečné vody a sodíku. Také voda a sodík rozhodují o tom zda, budeme v budoucnu zdraví. Skromný jídelníček je pro tělo velkou úlevou a orgány jako játra, ledviny, slinivka ...nejsou tak zatěžovány. Po týdnu tohoto jídelníčku je 90-95% energie získáváno z tukových zásob a odhaduji, že 1kg tuku ztratíte asi za 6 dní. Za týden by jste měla být asi o 3kg lehčí. Libí se mi jak přemýšlíte. Doufám, že si vašeho příspěvku všimnou i ostatní. Do budoucna je dobré si vypozorovat, kdy si tělo vlastně říká o něco na zub a kdy míváte hlad. Myslím si, že tento, vlastně příjemný pocit, hodně lidí v dnešní době možná ani nezná. Tento signál je přírozeným pokynem abychom se najedli. Jetliže máme v podstatě pravidelný denní režim, pocit hladu se dostavuje přibližně ve stejnou dobu. Hezký týden.
 
11 years ago
Manží
Přeji pěkný večer, já jsem dnes začala po DP 12 hned další DP 12, zatím dole 4 kg. Hlad už je lepší, protože se asi dost zmenšil žaludek, snažím se jíst pytlíky přesně v konkrétní hodinu (8, 11, 14, 17), ale občas hltám očima hodiny, abych už mohla jíst...nejhorší je vaření a pečení pro rodinu (3 děti), kdy nesmím ani olíznout vařečku, protože pak by se chutě asi zbláznily...a po dvou hodinách na běžkách jsem si musela extra vzít tyčinku, protože jsem byla na omdlení. Zbývá ještě 12 kg...také zdravím pana doktora a všechny hubnoucí :-)
 
11 years ago
Neděle: Dopoledne bylo náročnější- nejen chutě, ale i hlad. Už dopoledne jsem měla vycucanou jednu velkou vlákninu, jeden fresh a kousnutou půlku tyčinky.. Tahle úvodní pytlíková fáze má něco do sebe- daří se mi líp rozlišovat, kdy mám na něco chuť a kdy jsem opravdu hladová. Hádám, že tohle se mi bude v dalších fázích- a vlastně už vždycky- hodně hodit:-)) Zjišťuju, že úspěch tady bude hodně záviset na určitém druhu pokory- prostě je potřeba si pořádně plán vybrat a pak už neřešit, přesně dodržovat a věřit, že to pomůže a že jsem si vybrala nejlíp, co jsem mohla. Tohle jsem nikdy neuměla a asi je to jeden z důvodů, proč se mi zatím nikdy nic dodržet nepodařilo. Ani trpělivá jsem nikdy nebyla a čtyřicítka plus nadváha je přesně ta příležitost, kdy bych se to mohla naučit líp, než doteď. Těžko říct, jestli se váha nějak pohnula, ale když počítám kJ, tak na ztrátu jednohokg tuku je kolem 27 tis kJ, a takový deficit jsem , zatím, myslím, nenastřádala. I kdybych teď měla kila dole tři, předpokládám, že by to byla hlavně voda.. Jediné, v čem jsem dnes neposlechla, bylo cvičení ve fitku, ale vybrala jsem si hodně pohodovou, volnější hodinu. Pomohla mi cítit se líp a kupodivu i proti těm chutím :-) Dneškem budu mít třetinu úvodní(a doufám nejhorší)fáze za sebou.. snažím se nemyslet zatím na normální jídlo, ale ačkoli jsou pytlíky opravdu chutné, na pravou zeleninku už se těším. A taky na to, jak mě začne odměňovat váha a centimetr ;-) Zdravím pana doktora i všechny čtoucí a hubnoucí :-)
 
11 years ago
Dr. Staněk
Dobré ráno, vidím, že to zvládáte výborně! Snažte se nutkavé myšlenky na jídlo zahnat hned na počátku nějakým stále stejným způsobem ( například třeba klidně tak, že si vždy v ten okamžik vybavíte co nejostřeji obličej svého učitele angličtiny - jde to snadno natrénovat). Při přípravě pokrmů Guareta postupujte mechanicky ve stanovém čase. Snažte se zabavit tím, co ráda děláte. Jídlo které připravujte členům rodiny berte tak, že se vás netýká. Neseďte s nimi u stolu a najděte si k tomu důvod. V rodině se nijak o dietě nebavte. Vařit pro několik krků a nedát si s nimi není opravdu snadné a je to nelehká zkouška. Dostatečně odpočívejte, čtěte si oblíbenou knížku. Běžte dříve spát. Začátek máte velmi úspěšné za sebou a věřím, že zvládnete výborně i neděli. Těším se na vaši zprávu!
 
11 years ago
Sobota: zdá se, že víkend bude výzva.. Tři hladoví chlapi v baráku, nakoupená hromada dobrot, třeba pravá anglická slaninka plná masa od farmáře.. uf. Včera večer jsem musela jít spát dřív, jaký jsem měla hlad, ale nic nedovoleného jsemdo pusy nedala :-)). Ráno už jsem hlad něměla a byl docela problém do sebe nasoukat celý Morning Star, nakonec jsem ho dala nadvakrát. Ačkoli ho bylo dost, dopoledne se mi pak tmělo před očima a trochu točila hlava- naštěstí mě zachránila ochutnávka kafe v Makru:-)). Oběd jsem ustála v pohodě- kluci měli řízky a já houbový pytlík- překvapilo mě, že jsem jim ani moc nezáviděla. Nějak mám zatím přepnuto do režimu "jím jen pytlíky- ostatní není k jídlu ", doufám, že to vydrží . Díky tomu jsem zvládla v pohodě i nakrájet tu úžasnou slaninku do kapusty a nezobnout :-) A také díky tomu, že jsem si předtím udělala tu pytlíkovou omeletu. Ta tedy patří k té horší půlce výrobků, nicméně když se do ní dá lžička grilovacího koření, lžička cibule a pár lístků petrželky, tak se to jíst dá. Iluze míchaných vajíček je při troše fantazie docela věrná. Odpoledne jsem už zvládla vyjít na procházku, dala jsem necelých 9 km s přestávkou uprostřed a zpomalila jsem podle rady pana doktora- a dobrý :-) Ještě mě dnes čeká pečení koláče pro ty tři hladovce a taky pečení chleba- jestli já nemám skryté masochistické sklony? ;-) Ale zatím je to 3,5 dne a držím se:-)) . Ještě aby to moje snažení bylo vidět na váze- říkám si, že zítra by už mohlo?? Nejsem dietový typ a tohle je pro mě dost náročný, takže nějaká odměna ve formě optimistických čísel na váze(na centimetru) by se fakt hodila.. zdravím všechny, kdo jsou na tom podobně..
 
11 years ago
Pátek: od včerejška vím, že bych si mohla přispat půl hodiny, ale na potvoru se budím sama od sebe ještě před šestou. Tak se aspoň poflakuju v obýváku a koukám na Snídani v TV. Včera jsem si pročítala snad hodinu Diskusi na stránkách pana doktora, pomáhá mi vědět, že se to dá zvládnout. Dneska mám hlad už dopoledne, ačkoli jsem si snídaňový pudink dala až v práci..přesně, jak psala jedna slečna v diskusi, akorát že ona měla v poho první TŘI dny. Ale slabost ze včerejška zmizela, takže vlastně dobrý :-) Docela často myslím na jídlo, myšlenky jsou pěkně barevný a jako bych i cítila vůni těch jídel, co si představuju.. jsou to kupodivu i jídla, která normálně moc nevyhledávám, třeba smažený řízek.. teď ho vidím, krásně barevný, křupavý a včetně měsíčku citrónu položeného úhledně navrch. Brambory samozřejmě s máslem a PETRŽELKOVÉ... mno.. tak snad radši budu myslet na svého krásného učitele angličtiny, ne? :-) Teď to vypadá, že se neuvidíme skoro tři neděle, to už by si nějaké změny všimnout mohl.. začala jsem 6.2. odpoledne.. to se nepočítá.. pak 12 denní program, to je do 18.2. včetně.. aspoň 3 kila, ale podle ohlasů v diskusi 60 procent pacientů zhublo víc.. fajn, kéž jsem v těch 60 procentech.. další angl bude 26.2, to je dalších 7 dní k dobru, 5 kilo do té doby vypadá reálně.. JE VIDĚT 5 KILO tak, že si toho všimne i jednoduchý organismus, jako je tenhle chlap?? ;-)
 
11 years ago
Čtvrtek: pytlíky jsou dobré v tom, že nemusím přemýšlet nad jídelníčkem, nadávat si, že jsem něco nekoupila, nadávat dětem, že mi snědly něco, co jsem koupila.. ráno mi zbyla půlhodina, popadnu pytlíky a jdu. Jediný, co mi vadí, že snídani si budu muset dávat až v práci- při 4 jídlech denně bych do večera nepřežila, to je od loňska vyzkoušený. V průběhu dne kupodivu dobrý- čekám,kdy mě přepadne hlad, nebo chuť na cokoli, co vidím u kolegyň, ale nic.. dopoledne zvládám ukázkově, odpoledne cestou domů cucám tabletu vlákniny a kupodivu to docela pomáhá.. každou chvilku piju, taky se mi chce na záchod dvakrát za cestu, no jo no.. ;-) Večer se cítím trochu slabá, už začínám chápat, proč pan doktor nedoporučuje náročné fyzické aktivity, když člověk začíná. K večeři je naštěstí tyčinka, ta zasytí dobře a moc mi chutná. Je možný, že už po dni se cítím lehčí a jakoby míň oteklá?
 
11 years ago
Středa : v poledne jsem si v práci koupila 12 denní plán dr. Staňka. Doteď jsem jedla normálně, tedy spíš pěkně si dopřávala sušenky, čokoládu a podobné náplasti na frustraci z posledních 6 týdnů( chodila jsem skoro denně cca 7 km, k tomu fitko 2-3x týdně, žádné sladkosti- a NIC...) Totální nespravedlnost, 6 týdnů jsem ještě nikdy nic poctivě nedodržovala, teď jo a výsledek žádnej.. tak si aspoň dopřeju, stejně to vyjde nastejno ;-) .Nevím, co se v to poledne najednou změnilo.. mám vytištěnej plán, plnou igelitku výrobků a strach.. přesně vím, co mě čeká, a že jsem minule selhala, nebyla jsem schopná dodržet ani vlákninový program, kde se jí 6x denně.. a navíc jsem byla po dni nafouklá jak balón.. to mi to fakt nestačilo?? Začnu radši hned odpoledne, i když je program od zítřka, ať se nějak zadaptuju.. lovím zbytky z loňska, nacházím nějakou( asi zeleninovou) polévku a přesvědčuju svoji hlavu, že následujících 12 dní budu jíst jen tyhle věci.. a že tentokrát to dám..
 
11 years ago
Děkuji za rychlou odpověď:-) Pohyb přizpůsobím, s tím plánem na 10 dní to vidím stejně, jen nevím, jak tona těch horách zařídit:-( V nejhorším zopakuji ten 12 denní a navážu až potom.. Pokyny mám přečtené aspoň 3X, vytištěné a radši si je nosím všude s sebou :-) Ozvu se za týden.
 
11 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den. DP12 je možné zopakovat, budete-li se dobře cítit. Možná se ale přece jenom budete těšit již na něco jiného. Rozhodl bych se tedy po prvním týdnu. Spíše si myslím, že by jste měla navázat DP 10 a jídelníčkem obdobné výživové hodnoty pak pokračovat až do dosažení cílové váhy minus 2kg. Hodina chůze za den je v pořádku, jen je třeba opravdu zvolnit. Aerobic bych pak 2 týdny vynechal. Těším se, že se ozvete po prvním týdenním vážení. Prosím o pečlivé pročtení Pokynů včetně Pokynů ke stabilizaci váhy.
 
11 years ago
Dobrý den, pane doktore. Mám 73 kg na 164 cm, 42 let. Přibrala jsem výrazněji za posledních tak 5 let, předtím jsem vážila 55-59kg. Ráda bych se do tohoto rozmezí vrátila, prostě "pod 60" :-) Koupila jsem si Váš dietní plán 12 denní, myslíte, že bude lepší si ho pak koupit ještě jednou, nebo už navázat hned tím 10 denním? Akorát mi do toho přechodu přijdou hory,kde se nic uvařit asi nedá.. A druhý dotaz- v poslední době jsem byla zvyklá se více hýbat- téměř denně hodina rychlé chůze7 km/h při 125 tepech/min a 2-3x volnější aerobic ve fitku. Sice jsem nezhubla, ale pohyb mi dělá moc dobře- mohu v něm pokračovat i nyní při 12 denním plánu, když jsem na něj zvyklá? A moc děkuji za chutné výrobky, loni jsem měla hlad a nadýmání a nevydržela jsem, ale letos je zatím vše ok :-)
 
Stránka 2 z 2

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru