V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

následná strava

12 years ago
Dr. Staněk
Obecně bych se držel doporučení, které jsou uvedeny na poslední straně Pokynů pro udržování váhy. Zhruba v každém novém deceniu, musí výživa vypadat trochu jinak. Zejména v tom případě, že máme tendenci přibírat a třeba jsme omezili i tělesné aktivity. Jestliže "nasloucháme" tomu, co nám naše tělo říká, či se mu snažíme porozumět, můžeme se leččeho nezdravého vyvarovat. I tuto schopnost lidé asi čím dál více ztrácejí. Pokud se snažíme hodnotit svůj jídelníček, je dobré jej zhodnotit za celý den ( zda vše skonzumujeme ve 3 porcích či pěti porcích za den je druhořadé), nikoliv pouze jen jeden pokrm. Obecně nevidím problém aby porce libového masa měla po tepelné úpravě 100g a byla doplněna přílohou ve formě zeleniny v množství cca 200g. Zelenina a ovoce ( ev. čerstvé zeleninové a ovocné šťávy v přiměřeném množství) nám hravě může doplnit výživné a ochranné látky, které nám poskytují kromě zbytečného škrobu nejčastější přílohy. Co nedoplní oni, doplní masné a mléčné potraviny a pokrmy. I pečivo je pro naše tělo zcela postradatelné. Nezanedbatelnou výživovou hodnotu mají 100% celozrnné cereální výrobky a je dobré je v jídelníčku v rozumné míře zachovat. Nevidím ale důvod, proč i občas přílohy do jídelníčku nezařadit, či se nějaký pamlsek nedopřát. Vždy je ale dobré preferovat ty, co mají vyšší biologickou hodnotu či nějaký aktuální výživový přínos. Samozřejmě i kulinářská úprava hraje svoji roli.I rostlinné oleje je třeba rozlišovat podle jejich složení. Mají různé použití v kulinářské technologii. z výživového hlediska je výtečný zejména olej řepkový. O něco horší složení má pak olej slunečnicový či olivový. Olivový je však nenahradilný svou jedinečnou chutí... Je třeba zkrátka najít svoji míru a nepodléhnout žádným extrémním stravovacím postojům. PS: i úpravě jídel je třeba věnovat dostatečnou pozornost. Čím méně jídla lidé měli, tím více museli dbát na to, aby ji co nejlépe využili. Proto preferovali stravu kašovitou, která jim umožnila využít co nejvíce škrob, který tenkrát potřebovali. Pokud zpravovávali celé zrno, důkladné tepelné zpracování a mletí bylo velmi důležité. Je také například rozdíl i výživový, zda uvaříme oloupané brambory a třeba vývar využijeme na přípravu polévky, nebo z nich uděláme hranolky, které napustíme tukem a tepelným zpracováním zničíme část kvalitních rostlinných nenasycených mastných kyselin a přeměníme je na rozkladné produkty, které mohou nepříznivě působit na naše zdraví. Zbytek rostlinného oleje v hranolcích pak působí aterogenně a je i nevalné chuti. Paušální preferování rostlinných olejů je také tedy extrémní postoj, který lidskému zdraví nijak neprospěje.
 
12 years ago
Děkuji za odpověď! Jak velkou roli hraje množství porcí během dne? Je opravdu důležité jíst vícekrát denně? Bude ideální, když v jedné porci nebude více než 100g masa a 200g zeleniny? Můžu přilohy(brambory, rýži, pečivo atd.) zcela vyloučit z jídelníčku"na celý žvot"? Nebudou tělu z dlouhodobého hlediska chybět nějaké látky? Jak je to s používáním olivového kvalitního oleje(množství)? Jinak musím pochválit vyýrobky guareta i Dietline, jsou fakt chutné, mým favoritem jsou tyčinky(čokoládová je naprosto skvělá) a polévky... Děkuji za odpovědi na mé otázky..
 
12 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, gratuluji a děkuji za zprávu! Držte se prosím pokynů pro stabilizaci váhy a podle nich si tvořte běžné pokrmy. Co určitě v jídelníčku může chybět je alkohol, pečivo, cereální výrobky které nejsou 100% celozrnné a přílohy. Jinak prosím respektujte jednotlivé kroky, které jsou v Pokynech uvedeny. Bude-li něco nejasného ozvěte se. PS. Jestli chcete pokračovat v hubnutí, je třeba držet jídelníček, který má výživovou hodnotu DP 10. 2 pokrmy Guareta ev. Dietline zatím v každodenním jídelníčku určitě ponechejte, jinak váha půjde dolů velmi obtížně nebo vůbec. Do jídelníčku zařazujte pokrmy , které jsou podobné běžným pokrmům v DP 7, 10 a 14 dnů.
 
12 years ago
Dobrý den, pane doktore, končím desetidenní plán, zhubla jsem krásně dvě kila, co jsem chtěla,jsem moc spokojená, ale teď nevím, jak navázat na pestrou stravu? Budu přecházet postupně, ale jak má pak asi vypadat jídelníček jen z "normální" stravy? Můžete mi prosím dát pár konkrétních přikladů kompletniho jídelníčku dne?díky!!
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru