12 years ago
Dr. Staněk
Obecně bych se držel doporučení, které jsou uvedeny na poslední straně Pokynů pro udržování váhy. Zhruba v každém novém deceniu, musí výživa vypadat trochu jinak. Zejména v tom případě, že máme tendenci přibírat a třeba jsme omezili i tělesné aktivity. Jestliže "nasloucháme" tomu, co nám naše tělo říká, či se mu snažíme porozumět, můžeme se leččeho nezdravého vyvarovat. I tuto schopnost lidé asi čím dál více ztrácejí. Pokud se snažíme hodnotit svůj jídelníček, je dobré jej zhodnotit za celý den ( zda vše skonzumujeme ve 3 porcích či pěti porcích za den je druhořadé), nikoliv pouze jen jeden pokrm. Obecně nevidím problém aby porce libového masa měla po tepelné úpravě 100g a byla doplněna přílohou ve formě zeleniny v množství cca 200g. Zelenina a ovoce ( ev. čerstvé zeleninové a ovocné šťávy v přiměřeném množství) nám hravě může doplnit výživné a ochranné látky, které nám poskytují kromě zbytečného škrobu nejčastější přílohy. Co nedoplní oni, doplní masné a mléčné potraviny a pokrmy. I pečivo je pro naše tělo zcela postradatelné. Nezanedbatelnou výživovou hodnotu mají 100% celozrnné cereální výrobky a je dobré je v jídelníčku v rozumné míře zachovat. Nevidím ale důvod, proč i občas přílohy do jídelníčku nezařadit, či se nějaký pamlsek nedopřát. Vždy je ale dobré preferovat ty, co mají vyšší biologickou hodnotu či nějaký aktuální výživový přínos. Samozřejmě i kulinářská úprava hraje svoji roli.I rostlinné oleje je třeba rozlišovat podle jejich složení. Mají různé použití v kulinářské technologii. z výživového hlediska je výtečný zejména olej řepkový. O něco horší složení má pak olej slunečnicový či olivový. Olivový je však nenahradilný svou jedinečnou chutí... Je třeba zkrátka najít svoji míru a nepodléhnout žádným extrémním stravovacím postojům. PS: i úpravě jídel je třeba věnovat dostatečnou pozornost. Čím méně jídla lidé měli, tím více museli dbát na to, aby ji co nejlépe využili. Proto preferovali stravu kašovitou, která jim umožnila využít co nejvíce škrob, který tenkrát potřebovali. Pokud zpravovávali celé zrno, důkladné tepelné zpracování a mletí bylo velmi důležité. Je také například rozdíl i výživový, zda uvaříme oloupané brambory a třeba vývar využijeme na přípravu polévky, nebo z nich uděláme hranolky, které napustíme tukem a tepelným zpracováním zničíme část kvalitních rostlinných nenasycených mastných kyselin a přeměníme je na rozkladné produkty, které mohou nepříznivě působit na naše zdraví. Zbytek rostlinného oleje v hranolcích pak působí aterogenně a je i nevalné chuti. Paušální preferování rostlinných olejů je také tedy extrémní postoj, který lidskému zdraví nijak neprospěje.