5 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Lucko. To je v pořádku. V klidu pokračujte dále. Biologická dostupnost sacharidů v cereálních výrobcích se může dosti lišit. Zejména pokud máme i nějaké trávicí problémy. Snížit ji může obsah rozpustné vlákniny, ale také tuku. Jestliže zrno zbavíme aleuronové vrstvy a jemně jej rozemeleme, škrob je pak velmi dobře dostupný pro trávicí enzymy a snadno se rozštěpí ( to bylo v minulosti žádoucí - lidé pracovali fyzicky). Přípravou těsta, přidáním různých přísad a pečením zase může dojít k opačnému efektu. Vliv na využitelnost sacharidů má ale třeba i lisování těsta. Některé těstoviny mohou nabízet škrob hůře dostupný pro trávicí enzymy ( špagety kolínka, makaróny). Je dobré si vypozorovat, jak člověk na určitou stravu reaguje. Za 30 let naší praxe máme spoustu poznatků a pokud má člověk správně poradit, musí o konkrétní osobě vědět hodně věcí a dobře znát její způsob stravování z dlouhodobého pohledu. Chléb DietLIne uvolňuje škrob velmi pozvolna. Svoji jedinečnou roli hraje způsob fermentace tohoto výrobku, který slisovaný ( po namočení zrna a vytvoření kvásku) zraje po dobu dobu 3 týdnů v temperované místnosti. Uvolňování škrobu a jednoduchých cukrů je pak velmi pozvolné U knackebrotu dochází k většímu znehodnocení škrobu, což lidem se sklonem k nadváze nevadí. Vyšší konzumace může dělat trávicí problémy, ale ta se nepředpokládá. Porce je dána informacemi na obale. Pomalé uvolňování sacharidů podporují vlákniny, ale i lisování a způsob působení tepla na obilnou hmotu, kterou bych nenazval těstem. Mě osobně je mnohem bližší používání chleba (nebo lépe celozrnného výrobku) DietLine protože mi chutná a celý technologický proces je velmi přirozený. Knackebrot si ale dám občas také a přijde mi k chuti. Váhově je možné oba výrobky zaměňovat 1:1. V ovesných vločkách problém nevidím. Nedávno jsem si koupil velký sáček, tuším 500g, za 0,49EUR v Německu a byly mimořádně chutné. Preferoval bych je bez jakékéhokoliv dalšího ochucení a dbal na jejich dobrou přirozenou chuť. Potom je naše mysl spokojenější a netáhne nás to tolik hned do ledničky, nebo spižírny. S jídlem zkrátka roste i chuť a je dobré si to uvědomovat. Příjemný týden.