11 years ago
Dr. Staněk
Milá Moniko, při nízkoenergetické dietě a jakémkoliv jídelníčku se sníženým obsahem energie se přirozeně snižuje klidový energetický výdej. Z výživového hlediska je tento malý pokles nevýznamný. Při dlouhodobém hladovění či podvýživě je již ale snížení významné. Z výživového a lékařského pohledu je třeba rozlišovat rozdíl mezi hladověním, kdy nedochází k příjmu základních látek a nízkoenergetickým jídelníčkem, který dodává tělu nezbytné množství všech důležitých živin. Tato fakta jsou často dezinterpretována v různých článcích o dietách v souvislosti se "zpomaleným metabolismem". Leucin je pak rozvětvenou aminokyselinou, která zabraňuje úbytku svalové hmoty a podporuje proteosyntézu v neprospěch tvorby tukové tkáně. Doporučujeme ho zejména k dohubnutí posledních 2-3 kilogramů u pacientů, kteří byli obézní a bylo u nich dosaženo váhové úbytku většího než 20 kilogramů. To znamená, že byly dlouhodoběji na nízkoenergetickém jídelníčku.