2 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Pavlo. Oba cukerné alkoholy jsou součástí naší stravy a vyskytují se v malém množství v ovoci. Erythrytol se vyskytuje ve větším množství v mořských řasách, které se v některých zemích hojně konzumují. Xylitol zase třeba v žampionech nebo kávě. V lidském těle se metabolizují přirozenými cestami a nejsou pro lidský organismus v běžné míře žádnou zátěží. V jejich užívání není zásadní problém a jsou naprosto bezpečné, známe-li rozumnou míru. Mají nižší sladivost než cukr (sacharóza). Některým potravinářských výrobkům mohou dát trochu jinou a třeba podmanivější chuť. Pro racionální udržování váhy ale mají jen omezený význam jako všechna méně kalorická či nekalorická sladidla. Asi bych je používal vyloženě ke konkrétními postupu při přípravě nějakého pokrmu či nápoje, a nebo se jich neobával v potravinářských výrobcích, které si do jídelníčku rád zařazuji a umím si s nimi z výživového hlediska poradit. Budete-li potřebovat více informací, určitě se ozvěte.