V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Kolagen

před rokem
Dr. Staněk
Milá Aleno. Pokud se budeme držet obecných doporučení, které platí u běžného jídelníčku, sacharidy by měly tvořit 55%-75% z celkového příjmu energie, tuky 15-30%, bílkoviny pak 10-15%. Právě vysoký příjem tuků v naší stravě se podílí nejen na nadváze a obezitě, ale rovněž na vzniku vážných zdravotních komplikací. Vede také ke snížení citlivosti tkání k insulinu ( to vede k cukrovce II.typu), ke kardiovaskulárním onemocněním či ke změnám střevní mikrobioty. Při krátkodobé redukční dietě zdravé osoby platí to, co jsem dříve napsal . Organismus se s tím nějak popasuje. Při dlouhodobé redukční dietě však mohou již zdravotní komplikace nastat. Z marketingového hlediska postup chápu. Na trhu je hodně značek a firmy se snaží různými nepříliš vědeckými teoriemi a postupy odlišit. Ketodieta ztratila punc zázračnosti, termín je obecně používaný, tak se objeví modifikovaný postup - dieta LCHF (Low Carbohydrates High Fat). Je dostatečně viditelné na našich chodnících, že převážná většina lidí kteří dosáhli cílové váhy si svoji váhu neudrželi, protože bychom už museli být všichni štíhlí. Je to z důvodu že nedokázali být dostatečně disciplinovaní, ale také proto, že si neosvojili během redukčního režimu nové stravovací návyky a dovednosti, které jsou pro udržování váhy po zhubnutí naprosto nezbytné. Určitě by měli minimálně o pár kilo méně aniž by to na svém jídelníčku nějak zvlášť pocítili. Postavit nový jídelníček v našich podmínkách na vysokém příjmu tuků a nízkém příjmu sacharidů vidím jako postup rizikový a je v rozporu s doporučeními lékařských společností na celém světě. Minimálně z mého pohledu je iracionální a nemá žádnou výhodu oproti doporučovanému výživovému složení redukčních diet. Bezpečnost jídelníčku s vysokým obsahem tuků a nízkým sacharidů není dostatečně ověřena a tento způsob stravování nenajdete nikde na světě. Snad některé eskymácké stravování se tomu může podobat, pokud není ještě doplněno vydatným množstvím alkoholu. Domnívám se, že klinické studie by musely trvat alespoň 2-3 roky, aby se dala dostatečně vyhodnotit rizika takového stravování. Obávám se, že v Evropě je ani nikdo neschválí a nezafinancuje, protože je odborná veřejnost bude považovat za zbytečné. Většina zdravých lidí v pokročilém věku se stravuje spíše opačně.
 
před rokem
Dr. Staněk
Ano, Aleno. Je možné ho použít, při ředění vodou. Někomu doporučuji si připravit tento nápoj i třeba s mlékem...
 
před rokem
Pane doktore , protože jsem si z komerčních diet vybrala právě guaretu, protože mi maximálně vyhovuje, chtěla bych předchozí dotaz ještě doplnit. Právě jsem na stránkách ketodiet četla informaci, která mě ohromila tak, že bych ráda znala váš názor. V 1. redukční fázi diety podle jejich doporučení se konzumuje okolo 1500 kcal : sach 30-50 gr,, bílk. 90-100gr. a 100 GR. TUKŮ ZA DEN !!!!Asi de nebudete chtít vyjadřovat k jiným produktům, ale jde mi o extrémní hodnotu tuků, jejíž výše podle zdravého selského rozumu je přehnaná i pro nehubnoucího člověka. Co myslíte ?
 
před rokem
Dobrý den pane doktore, denně užívám čistý kolagen, který obsahuje podle etikety na 1 dávku 10 gr bílkovin, 40 kcal. Mohu si ho brát i při DP 5 přísném ? Děkuji za odpověď. Alena
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru