11 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, moc se omlouvám, ale výživové informace těchto výrobků nemám k dispozici. Vyjádřím se proto obecně. Potravinářské výrobky určené ke snižování tělesné hmotnosti, které slouží k náhradě stravy, spadají do dvou rozdílných kategorií potravin určených pro zvláštní výživu. První kategorii jsou potraviny pro nizkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti. U nich jsou výživové požadavky poměrně striktně dány a protože slouží i k náhradě hlavních jídel v rámci celodenní stravy musí obsahovat nejen konkrétní množství základních látek, ale také přesně definované množství, vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a esenciálních mastných kyselin. Musí být tedy výživově kompletní. Tyto potraviny také nazýváme v pravém smyslu slova jako redukční diety. U nás mezi ně patří Guareta, Redita či Modifast. Protože je výroba těchto potravin dosti nákladná, více se používají "proteinové diety", které evropská legislativa nijak zvlášť neomezuje a dá se pod ně skrýt skoro cokoliv. Patří do kategorie dietních potravin pro zvláštní lékařské účely a může je doporučovat lékař nebo osoba kvalifikovaná v oblasti výživy lidí a farmacie. Tyto výrobky jsou zpravidla výživově nekompletní a pokud jsou používány po dlouhodou dobu jako kompletní náhrada stravy či nevhodně kombinovány s běžnou stravou, mají svá rizika,zejména pokud si je dotyčná kvalifikovaná osoba dostatečně neuvědomuje. U proteinových diet se většinou méně řeší i biologická hodnota bílkovin. Výrobců proteinových diet je hodně, protože je jejich výroba jednoduchá, výrobní náklady jsou nižší a výroba je ziskovější. Kvalita se pak liší zejména podle toho, kdo za těmito firmami stojí a jakou má odbornou kvalifikaci. Výrobců znám osobně několik a vím , že ne vždy je majitelem firmy člověk, který má vysokoškolské vzdělání v oblasti farmacie či potravinářské chemie a kterému jde "o věc". V závodech často nejsou ani kvalifikování lidé v této oblasti, protože to evropská legislativa umožňuje. Kvalifikování lidé jsou nahrazování co nejlevnější pracovní silou a dosti nesmyslným papírováním, které zahrnuje i systém kritických bodů při výrobě potravin. Díky čím dal nižší kvalifikovanosti lidí v potravinařské výrobě a distribuci potravinářských surovin (pominu-li formální kurzy a školení) je ale asi částečně potřeba.Vysokoškolácí s potravinářským vzděláním a kvalifikovaní nutriční terapeuté pak zahřívají lavice na úřadech práce... Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal. Díval jsem se chvilku na politickou debatu v TV.